Veel minder blessures in Belgisch voetbal

Veel minder blessures in Belgisch voetbal

Mavinga trapte Carcela bewusteloos tijdens de titelmatch Racing Genk - Standard Foto: ISOSPORT

Het aantal blessures bij Belgische voetballers is in tien jaar tijd met 21 procent afgenomen. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Ziekenhuis Leuven in samenwerking met de Belgische Voetbalbond.

In het seizoen 2009-2010 werden er bij 415.934 aangesloten spelers 24.801 blessures vastgesteld, in 1999-2000 waren er dat nog 31.563 bij 417.462 aangeslotenen. Het voetbal blijft ook een veilige sport. In het basketbal bijvoorbeeld ligt het blessurerisico drie procent hoger.

Dankzij afgelastingen

De voornaamste oorzaak voor de daling is dat winterwedstrijden sneller afgelast worden. Er worden in de winter vijf keer meer wedstrijden afgelast dan tien jaar geleden en dat had tot gevolg dat het aantal blessures in die periode met 40 procent daalde. In de lente, wanneer de afgelaste wedstrijden ingehaald worden, was er slechts een lichte stijging.

Het blessurerisico is het grootst wanneer de spelers na een rustperiode de competitie hervatten. In de provinciale en regionale afdelingen is het risico op blessures 73 procent hoger dan in nationale. Dat heeft alles te maken met de staat van de velden en de fysieke voorbereiding. Jongeren blesseren zich twee keer minder vaak dan volwassenen, maar hun blessures zijn wel ernstiger, waarbij vooral het hoge aantal polsbreuken opvalt.

Polsbescherming


De KBVB wil de resultaten van deze studie gebruiken om het aantal blessures nog meer te verminderen. Maar het gebruik van bijvoorbeeld een polsbescherming bij jongeren, kan de bond niet opleggen. Dat moet van de wereldvoetbalbond FIFA of de Europese voetbalfederatie UEFA komen. .
 

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.