Griekenland bouwt omstreden hek tegen vluchtelingen aan Turkse grens

Ondanks internationale kritiek is de Griekse regering gestart met de bouw van een elf kilometer lang hek langs de grens met Turkije. De barrière tegen illegale vluchtelingen zou begin september dit jaar klaar zijn.

Dat kondigde de Griekse minister van Civiele Bescherming, Christos Papoutsis, maandag aan. Aanvankelijk wilde de regering in Athene bijna de hele grens over 200 kilometer afsluiten. Als voorbeeld gaf ze de grensafscheiding tussen de VS en Mexico. Na protesten werd het bouwproject aanzienlijk ingekrompen.

'We kunnen niet toelaten dat Griekenland een soort transitland voor illegale migranten wordt', zei Papoutsis bij de start van de werken in het grensdorp Nea Vyssa. Vorig jaar zijn volgens de minister 54.974 migranten uit Turkije naar Griekenland gekomen.

De bouw zou drie miljoen euro kosten, door de Griekse begroting betaald. In december 2011 had de bevoegde EU-Commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, geld uit het EU-fonds voor de bouw geweigerd. De afrastering zal de vluchtelingenstroom niet stoppen, luidde de motivering.

Via de grens tussen Turkije en Griekenland glipten al honderdduizenden vluchtelingen uit Azië en Afrika illegaal de Europese Unie binnen. Met de afscheiding langs een 'zwak punt' aan de grensrivier Evros wil Athene de vluchtelingenstroom beperken. Daar volgt het grensverloop niet helemaal de rivier, maar maakt een grote boog in Griekse richting naar het stadje Orestiada.

In 2010 kwamen 128.000 migranten naar Griekenland. De voorbije vier jaar waren het er in totaal 512.000. Sinds enkele maanden patrouilleren aan de grens naast Griekse ambtenaren ook tientallen agenten van het EU-grensagentschap Frontex.
 

 

Corrigeer

NIEUWS