Eurocommissaris Neelie Kroes: 'Eurozone kan zonder Griekenland'

Eurocommissaris Neelie Kroes: 'Eurozone kan zonder Griekenland'

Foto: EPA

De euro komt niet in gevaar wanneer Griekenland gedwongen wordt de munt op te geven. Dat zegt Eurocommissaris Neelie Kroes dinsdag in een interview met de Volkskrant. Volgens haar is er geen man overboord als er iemand wordt gemist in de eurozone.

'Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.' De Europese Commissie vindt juist dat een nieuwe lening van 130 miljard euro nodig is om de Grieken te redden. Zo moet een chaos op de financiële markt worden voorkomen.

Volgens Kroes maakt Athene echter te weinig haast met hervormingen. Ze beticht hen van onwil. 'De Grieken moeten beseffen dat 'wij Nederlanders' en 'wij Duitsers' de noodhulp aan Griekenland alleen kunnen verkopen aan onze belastingbetalers als er een bewijs ligt van goede wil.'

Kroes beseft dat haar uitlatingen omstreden zijn nu Griekenland op de rand van een faillissement staat. Eerder pleitte de PVV al om de Europese geldkraan naar Athene dicht te draaien.

Corrigeer

MEER NIEUWS