Groenen vragen onderzoek naar voorkennis bij ratingverlaging Dexia

Groenen vragen onderzoek naar voorkennis bij ratingverlaging Dexia

Meyrem Almaci (Groen) Foto: mhb

De Dexia-commissie heeft 'verdachte' koersbewegingen ontdekt vlak voor de ratingverlaging van de drie belangrijkste dochters van Dexia door kredietbeoordelaar Moody's op 29 september vorig jaar. Dat melden De Tijd en Le Soir. Kamerleden Meyrem Almaci (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo) willen dat de beurswaakhond FSMA een onderzoek opent.

Moody's bracht op 29 september om 22.26 uur de Dexia-top op de hoogte dat het ernstig overwoog om de kredietscore van Dexia Bank België, Dexia Crédit Locale en Dexia BIL te verlagen.

De groenen vermoeden dat sommige marktpartijen al eerder op de hoogte waren en anticipeerden op het slechte nieuws, want vanaf 16 uur werden aanzienlijke volumes verhandeld op de beurs. Het Dexia-aandeel zakte uiteindelijk met 1,7 procent, terwijl de Eurostoxx-bankenindex 3,5 procent steeg.

Vier dagen later, op maandag 3 oktober maakte Moody's de dreiging officieel bekend, wat de val van de Dexiagroep in een stroomversnelling bracht. Het doet bij de groenen eens te meer vragen rijzen over de rol van kredietbeoordelaars. 'Een eenvoudige dreiging met een ratingverlaging was catastrofaal', zegt Almaci.

Volgens woordvoerder Jim Lannoo van de beurswaakhond FSMA wordt bij belangrijke marktgebeurtenissen steeds nagegaan of er aanwijzingen van marktmanipulatie bestaan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees