Aangespoelde potvis wordt donderdag opgeruimd

KNOKKE-HEIST - De Civiele Bescherming van Jabbeke zal donderdag de aangespoelde potvis opruimen. Tientallen kijklustigen zakken ondertussen af naar het strand van Heist om het dier te zien. Het kadaver wordt heel de tijd bewaakt want sommige lichaamsdelen, zoals de ivoren tanden, zijn veel geld waard.

Woensdag wordt eerst nog wetenschappelijk onderzoek gevoerd op het kadaver. Donderdag kan de Civiele bescherming dan beginnen aan het ruimen van de potvis.

De Civiele Bescherming zal de potvis eerst voorzichtig in stukken snijden. Daarna vervoeren ze de potvis naar een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt. De Civiele Bescherming zal daarvoor onder andere een graafkraan gebruiken en 4x4 vrachtwagens om op het strand te rijden.

Gestorven

De potvis ligt op het strand van Heist, dichtbij de havenmuur van Zeebrugge. De potvis was gewond  maar het is lang niet zeker dat het dier werd aangevaren door een schip, zegt Steve Vervaecke van het Sea Life Center uit Blankenberge.

Het dier is rond 10.45 uur gestorven. Op dat moment stelden de verzorgers van Sea Life vast dat het dier al meer dan een half uur niet meer geademd had.

Normaal gezien kunnen potvissen een half uur overleven zonder te ademen. Het dier had er toen een doodsstrijd van enkele uren opzitten.

Ziek

'Het kan ook gaan om een dier dat ziek was. Dat weten we pas na de autopsie. De potvis probeerde zelf weer in volle zee te geraken, maar dat mislukte', zegt Steve Vervaecke.

Het gaat om een jong dier van ongeveer tien jaar oud. Het is 13 meter lang en weegt 20 tot 30 ton. Potvissen kunnen meer dan 60 jaar oud worden.

Bewaking

Delen van de potvis zullen door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) bewaard worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dat zegt Jan Haelters van het KBIN. Het dier wordt tot de berging bewaakt om wetenschappers ongestoord hun werk te laten doen en om dieven te verhinderen de ivoren tanden te stelen Mogelijk zou ook het ambergris uit de dikke darm veel geld waard zijn. Die wordt als reukstof in de cosmetica-industrie gebruikt.

Van de potvis mag geen enkel onderdeel verhandeld worden omdat het dier beschermd is door een internationale conventie.
 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS