Belgen laten Maestro-kaart deblokkeren

Belgen laten Maestro-kaart deblokkeren

Foto: photo news

Tienduizenden Belgen hebben hun bank het afgelopen jaar gevraagd om hun Maestro-debetkaart tijdelijk of permanent te deblokkeren voor gebruik buiten Europa. Dat blijkt uit een rondvraag bij de vier grootste banken in ons land. Sinds 17 januari vorig jaar is de Maestro-functie op de meeste Belgische bankkaarten automatisch geblokkeerd voor gebruik buiten Europa, om fraude tegen te gaan.

 BNP Paribas Fortis meldt dat doorgaans gemiddeld 20.000 van zijn kaarten op een 'white list' staan, met pieken tijdens de vakantieperiodes. Standaard worden kaarten opengesteld voor 3 maanden, maar voor zowat 10.000 kaarten wordt afgeweken van die termijn.

Bij KBC werden in 2011 ongeveer 1.700 kaarten permanent opengesteld en 50.000 tijdelijk. 'Dat betekent dat slechts 2,5 procent van de KBC Maestro-kaarten tijdelijk werd opengesteld, en een verwaarloosbaar percentage van de kaarthouders een permanente openstelling vroeg', klinkt het. ING België geeft geen cijfers, maar zegt dat het om 'een kleine minderheid' gaat.

Dexia Bank België telde vorig jaar 50.000 aanvragen. De meeste daarvan waren voor een periode van enkele dagen, 12.000 voor een langere tijd en 1.700 permanent. Volgens woordvoerster Moniek Delvou wijst de bank haar klanten wel op de consequenties. In sommige gevallen is het interessanter een kredietkaart te gebruiken, luidt het.

De blokkering van de Maestro-kaarten buiten Europa was bedoeld om skimming tegen te gaan. Daarbij kopiëren fraudeurs de magneetstrook van een bankkaart om een valse kaart te maken. Het aantal gevallen van skimming daalde volgens sectorfederatie Febelfin vorig jaar na de invoering van de maatregel tot 70, tegenover 1.425 in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees