Bpost lanceert prepaid betaalkaart bpaid

© bpost

Bpost lanceert maandag 13 februari bpaid. De universele prepaid betaalkaart kan gebruikt worden op het MasterCard-netwerk in België en het buitenland. Dat maakte bpost donderdag bekend. Consumentenorganisatie Test-Aankoop uitte al kritiek op de betaalkaart.

sad

'Slechts een derde van de Belgen beschikt momenteel over een betaalkaart. Met bpaid mikken wij net op die andere twee derde', verklaarde Koen Van Gerven, lid van het directiecomité van bpost, tijdens de presentatie.

Het systeem is vergelijkbaar met de herlaadbare gsm-kaart. 'De gebruiker bepaalt vooraf zelf zijn budget. Hij kan op elk moment zijn uitgaven en eventueel die van zijn kinderen beheren. Bpaid beschermt de gebruiker bij online betalingen want de kaart is niet gelinkt aan een bankrekening. Zij kan overal ter wereld gebruikt worden om er mee te betalen of geld af te halen dankzij het MasterCard-netwerk', voert bpost aan.

De kaart is gratis beschikbaar in de 676 postkantoren, en dit vanaf 18 jaar. Op het ogenblik van de verwerving, ontvangt de cliënt een login en een password waarmee hij online de staat van zijn uitgaven kan controleren.

De gebruiker moet wel rekening houden met een jaarlijkse administratiekost van 12 euro. Het herladen van de kaart, met minimaal 10 euro, is gratis via overschrijving en kost 3 euro als dat cash gebeurt in postkantoren en 2 euro via kredietkaart of internet. Het maximumbedrag dat op de kaart kan gestort worden bedraagt 6.000 euro

Kritiek

Consumentenorganisatie Test-Aankoop uitte al kritiek op de betaalkaart. Volgens Ivo Mechels ligt het maximumbedrag van 6.000 euro veel te hoog. 'Dat is het hoogste maximumbedrag op de markt. Dat is absoluut niet nodig.' De kaart is onder meer bedoeld voor jongeren die zo leren met geld om te gaan. 'Maar bpost zal goed moeten communiceren want de kosten bij het herladen en afhalen van de kaart kunnen oplopen', concludeert Mechels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen