Belg weet niet wat hij moet denken over Di Rupo I

Belg weet niet wat hij moet denken over Di Rupo I

Elio Di Rupo Foto: © BELGA

Een kwart van de Belgen vindt dat de regering-Di Rupo, die nu bijna twee maanden aan de slag is, goed werk verricht. Een ander kwart vindt de prestaties slecht tot zeer slecht. Dat blijkt uit een enquête van Dedicated Research in opdracht van La Libre Belgique en RTBF.

Van alle Belgen beoordeelt 24 procent het parcours dat de federale bewindsploeg tot nu toe heeft afgelegd als goed of zeer goed. Vijfentwintig procent vindt de prestaties slecht tot zeer slecht. Drieëntwintig procent noemt Di Rupo I 'goed noch slecht'. Ook 23 procent vindt het 'te vroeg om te zeggen' wat ze van Di Rupo en zijn ploeg vinden. Zes procent heeft geen mening.

De perceptie loopt in de drie gewesten min of meer gelijk. In Vlaanderen vindt 6 procent de regering 'zeer goed', in Brussel is dat 5 procent, in Wallonië 2 procent. Gewoon 'goed' is de mening van 18 procent van de Vlamingen, 23 procent van de Brusselaars en 20 procent van de Walen.

Dat de regering het 'zeer slecht' doet, vindt in Vlaanderen 11 procent, in Brussel 6 procent, in Wallonië 12 procent. 'Slecht' is de mening van 13 procent van de Vlamingen en 13 procent van de Brusselaars, en van 15 procent van de Walen.

Alles opgeteld wil dat zeggen dat 27 procent van de Walen een slechte indruk krijgen van de regering, tegenover 24 procent van de Vlamingen en 19 procent van de Brusselaars. De regering doet het goed tot zeer goed volgens 24 procent van de Vlamingen, 28 procent van de Brusselaars en 22 procent van de Walen.

'Financiële crisis is schuld van de banken'

De onderzoekers van Dedicated Research legden de ondervraagden ook een paar stellingen over de regering voor. Dat 'de regering het zal uithouden tot het eind van haar mandaat in 2014', daar is 35 procent van de Belgen het mee eens (35 procent in Vlaanderen, 38 procent in Brussel, 33 procent in Wallonië). De hervormingen worden 'geloofwaardig voorgesteld' volgens 27 procent (24 procent in Vlaanderen, 36 procent in Brussel, 29 procent in Wallonië).

De Belgen lijken ook problemen te hebben met de informatie die over de hervormingen wordt verstrekt. Een op de vijf (19 procent) zegt dat er goed wordt gecommuniceerd. In alle drie de gewesten liggen de percentages vlakbij de 20 procent.

Over wie de schuld draagt van de financiële crisis zijn de Belgen meer uitgesproken. Zeven op de tien (71 procent) legt de schuld bij de banken. 'Het onvermogen van de politiek om de economie te beheren' heeft er volgens 44 procent toe bijgedragen. Andere 'schuldigen' zijn onder meer de beurzen (37 procent), de energieprijs (33 procent), de kredietratingagentschappen (32 procent) en Europa/de Europese Unie (32 procent).

Datzelfde Europa is wel het beste geplaatst om bij te dragen aan het herstel, meent 41 procent. Vierendertig procent kijkt daarvoor naar de federale regering, 19 procent naar de regionale regeringen.

De enquête werd uitgevoerd tussen 2 en 7 februari. Het gaat om een internetenquête bij 3.005 landgenoten, een 'representatief staal' van het kiespubliek, volgens de onderzoekers.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS