Vanhengel wil met Brussel toch naar begrotingsevenwicht in 2015

Vanhengel wil met Brussel toch naar begrotingsevenwicht in 2015

Foto: Marc Herremans - Corelio

BRUSSEL - Brussels begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) wil dat de Brusselse begroting toch al in 2015 weer een evenwicht bereikt. "Een bedrag van 40 miljoen wegwerken op een begroting van 3,5 miljard euro moet lukken", luidt het in reactie op eerdere kritieken op de Brusselse cijfers. Later op de dag buigt premier Elio Di Rupo zich met de ministers-presidenten over de begroting en het stabiliteitspact.

Vanhengel oogstte vorige week heel wat kritiek met zijn voorstel om de federale begroting vanuit Brussel bij te passen.

Brussels oppositielid Elke Roex (sp.a) reageerde meteen smalend dat Brussel dan eerst minstens 200 miljoen zou moeten besparen. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters haalde uit naar de Brusselse regering, die haar eerdere begrotingsafspraken al "niet is nagekomen".

Maar Vanhengel spreekt dat tegen. "In het kader van het stabiliteitsprogramma had het Brussels gewest een meerjarentraject opgesteld voor de begroting met een voorzien tekort van 40 miljoen euro in 2015.

Nu vraagt de federale staat om in 2015 een begrotingsevenwicht te bereiken. Wij zullen die inspanning leveren", aldus de Open Vld’er. Al zal dat natuurlijk ook afhangen van de bewindsploeg die na de verkiezingen van 2014 aan de slag gaat.

Dat Brussel bereid is het federale niveau bij te springen, betekent trouwens allerminst dat het hoofdstedelijk gewest geen extra financiering meer nodig heeft. "Het Brussels gewest rekent op het extra bedrag dat haar in de zesde staatshervorming is toegekend", onderstreept Vanhengel.

De extra Brusselse inspanningen zullen ook "geen honderden miljoenen bedragen, zoals in Vlaanderen (waar Open Vld in de oppositie zit, nvdr.), maar in verhouding staan tot ons budget" van 3,5 miljard euro, besluit hij.
 

Corrigeer

MEER NIEUWS