'Wanpraktijken realitytelevisie moeten worden onderzocht'

Vlaams parlementslid Philippe De Coene (sp.a), voorzitter van de commissie Media in het Vlaams Parlement, stelt voor om een reeks hoorzittingen te houden rond realitytelevisie. Zijn voorstel werd geïnspireerd door de Humo-reeks rond dat thema. Ook Vlaams parlementslid CD&V Veli Yüksel en Vlaams mediaminister Ingrid Lieten willen actie.

Het weekblad Humo pakte de voorbije weken uit met een reeks artikels over wat zich achter de schermen van Vlaamse realitytelevisie afspeelt: van bedrog tot gebrekkige begeleiding van kandidaten en omstreden deelnemerscontracten. Volgens Vlaams parlementslid De Coene zit er in de artikels stof genoeg om een debat in het Vlaams Parlement te voeren. Hij pleit dan ook voor hoorzittingen in de commissie Media. Die zouden kunnen helpen om een beeld te krijgen van wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

De Coene stelt voor om zowel betrokkenen (deelnemers, cameramensen,...) te horen als de tv-omroepen en productiehuizen. 'Kwestie van woord en wederwoord te krijgen.' Daarnaast zouden volgens De Coene ook best een aantal experts (zoals specialisten arbeidsrecht of privacy-experts) gehoord worden. Op basis van de inhoud van de hoorzittingen zou het Vlaams Parlement dan een aanbeveling kunnen formuleren.

'Code of Conduct'

In het Radio 1-programma De Ochtend verklaarde Vlaams parlementslid voor CD&V Veli Yüksel dat hij Vlaams Mediaminister Ingrid Lieten zou interpelleren over deze zaak. 'Wat in Humo staat, is zeer verbazingwekkend, en dan zien we nog maar het topje van de ijsberg', aldus Yüksel. 'Lieten moet deze wanpraktijken onderzoeken.'

Volgens het parlementslid ligt de oplossing niet in het uitwerken van nieuwe regelgeving, maar in het opstellen van een soort Code of Conduct, een zelfregulerende gedragscode waar alle betrokken partijen bij betrokken worden. 'Er moet pro-actief overleg gepleegd worden en de grenzen van realitytelevisie moeten vastgelegd worden', aldus Yüksel.

Vlaams mediaminister Ingrid Lieten reageerde enkele minuten later dat ze zo'n Code of Conduct een goed idee vindt. 'Zelfregulering is het allerbelangrijkste en bovendien voldoende als alle partijen meewerken.'

Zoals Veli Yüksel is ook Ingrid Lieten bezorgd over de impact op het imago van de mediasector. 'De openbare omroep heeft hierbij een voorbeeldfunctie', klinkt het bij beiden. Minister Lieten verklaarde dan ook dat de VRT (wellicht) een sociaal charter zal uitwerken rond realitytelevisie. 'Wanpraktijken en excessen moeten eruit', wenst Yüksel. Zo'n charter zou dan ook een stap in die richting kunnen zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees