Kaasfondue

© Heikki Verdurme

Elke week kookt Claudia met een hart voor producten van eigen bodem.

HoofdgerechtNodig (2 personen)- 150 g emmentaler- 150 g gruyère- 2 teentjes look- 150 ml droge witte wijn – mag een eenvoudige huiswijn zijn, maar absoluut NIET zoet- 1 takje rozemarijn- Peper en zout- 1 afgestreken lepel bloemOm te dippen- Wit brood met korst- Gekookte krieltjes- Bloemkooltrosjes- Broccolitrosjes- Stukjes schorseneer- Witloof- Reepjes gekookte ham- Stukje mortadella- Schijfjes witte pensBereiding1. Giet de witte wijn in een kookpot en laat opkoken.2. Plet de look.3. Voeg een takje rozemarijn toe.4. Voeg 2 cl Jägermeister toe. (of zo'n miniatuurflesje dat nog in de binnenzak van uw skijas steekt )5. Verdeel de kaas in kleine blokjes, zodat die gemakkelijk oplost in de wijn, en voeg die geleidelijk aan de kookpot toe. Blijf roeren en zet het fornuis op een laag vuur. Laat de kaas rustig smelten. De temperatuur mag niet te hoog worden: alcohol in de wijn kookt bij een temperatuur van 70°C en dat is prima voor een kaasfondue. Kook je de kaas te hard en te lang, dan verdampt alle alcohol, stijgt de temperatuur en wordt de kaas een klomp en heel slecht verteerbaar.6. Voeg de afgestreken lepel bloem toe aan een scheutje witte wijn, laat de bloem oplossen en voeg toe aan het kaasmengsel. Door het bindmiddel is het mengsel dikker, maar zo voorkom je ook dat de kaas en de wijn uit elkaar vallen, want water en vet binden moeilijk.7. Voeg peper toe.8. Giet het mengsel over in een fonduepannetje. Haal er de rozemarijn uit en kruid met peper en zout en nootmuskaat.9. Maak de groenteschotel klaar: blaadjes van het witloof losmaken, bloemkool en broccoli in kleine trosjes verdelen, krielaardappeltjes gaarkoken.Meng het gehakt met fijngehakte rozemarijn, fijngesnipperde look, peper en zout, eigeel en paneermeel en verdeel in balletjes. Verdeel de ham en de mortadella in stukjes, snijd de pens in schijfjes en leg de knakworstjes klaar.Verdeel het brood in stukken.10. De fondue kan aan tafel en DIPPEN maar! En een Jägermeister past daar perfect bij!Tip: Zorg ervoor dat de kaas niet kookt, anders krijg je een draderige fondue.Lees meer recepten van Claudia op Zesta.be

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie