Nederlandse prins Friso in levensgevaar na ski-ongeval

Prins Friso met zijn vrouw prinses Mabel met hun dochters Luana en Zaria in Lech vorig jaar in februari. Foto: NOVUM PPE

De Nederlandse prins Johan Friso is in Oostenrijk bedolven geraakt onder een lawine. Zijn toestand is stabiel maar hij verkeert nog steeds in levensgevaar. Volgens onbevestigde berichten in Oostenrijkse media zou de prins hersendood zijn door zuurstoftekort. De behandelende artsen zeggen dat ze pas over enkele dagen een prognose kunnen geven.

Het ongeval van prins Johan Friso gebeurde om 12.15 uur in Litzen-Zugertobel.

Prins Friso was met drie begeleiders buiten de piste aan het skiën was toen ze werden getroffen door de lawine van dertig meter breed en veertig meter lang.

De prins en zijn gevolg hebben 'met grote waarschijnlijkheid' de lawine zelf veroorzaakt. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, gezegd tegen de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF.

De NOS meldt dat een vriend die bij de prins was alarm kon slaan doordat  hij een veiligheidssysteem in zijn rugzak activeerde. Met dat systeem komt er een grote ballon uit de rugzak, die een skiër beschermt tegen de sneeuw.  Prins Friso droeg dat systeem niet.

De prins belandde als enige onder de sneeuw. Na 15 minuten zoeken met een detector werd hij gevonden. De prins werd gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis in Innsbruck overgevlogen

Zowel koningin Beatrix als prinses Mabel zijn in het ziekenhuis bij prins Friso, deelt de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst mee.

Kroonprins Willem Alexander en zijn gezin vertrekken samen met prins Constantijn, de jongste zoon van koningin Beatrix,  vanavond met het regeringstoestel vanaf Schiphol naar Innsbruck.

Premier Rutte heeft al contact gehad met de koningin. ''We weten niet meer dan dat de beste artsen erbij zijn. Oostenrijk heeft de beste medische zorg', zei Rutte in een korte verklaring.

Enkele Oostenrijkse nieuwssites meldden ondertussen dat de prins een schedelbasisfractuur heeft opgelopen. Volgens anderen is de prins hersendood.

In het skigebied gold vandaag code vier, de op één na hoogste lawinewaarschuwing. De afgelopen dagen heeft het in de regio flink gesneeuwd. Er viel zo’n vijftig centimeter sneeuw, meldt een woordvoerder van weeronline.nl.

Op de berg ligt zo’n vier meter sneeuw, in het dal twee meter. Het hoge gevaarniveau komt doordat de oude sneeuw ijzig is geworden. De nieuwe sneeuw die daar bovenop is gevallen, glijdt daar gemakkelijk van af.

Volgens de woordvoerder van weeronline.nl is het met dit soort sneeuwcondities zelfs op de piste gevaarlijk.

De 43-jarige Johan Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix. Prins Johan Friso is getrouwd met Mabel Wisse Smit en heeft twee kinderen, Emma Luana Ninette Sophie  geboren op 26 maart 2005 en Joanna Zaria Nicoline Milou geboren op 18 juni 2006.

Hij is geen lid meer van het Koninklijk Huis aangezien voor het huwelijk geen parlementaire goedkeuring werd gevraagd. Hij maakt wel deel uit van de Koninklijke Familie.

De Nederlandse koninklijke familie is vanaf deze week op wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, waar de koninklijke familie al decennia haar wintersportvakantie doorbrengt.

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees