Beerschot komt weg met 2.480 euro voor Fukushima-gezangen

Beerschot komt weg met 2.480 euro voor Fukushima-gezangen

Foto: BELGA

Beerschot werd naar aanleiding van de Fukushima-gezangen tegen de Japanse Lierse-doelman Eiji Kawashima door de Tweede Kamer van het Beroepscomité van de Belgische Voetbalbond niet aansprakelijk bevonden voor racistisch gedrag van haar supporters. Het beroepscomité acht de club wel aansprakelijk voor beledigend gedrag van haar supporters, overeenkomstig de disciplinaire code van de FIFA. De club wordt bijgevolg veroordeeld tot het betalen van een boete van 2.480 euro, plus de rechtskosten.

'Beerschot AC neemt akte van dit vonnis, zal het nu rustig in detail bestuderen en zien welke mogelijkheden er zijn om verdere actie te ondernemen', meldt de club in een persbericht.

Op 4 november legde het Beroepscomité de eersteklasser, die al in financiële moeilijkheden verkeert, een boete van 20.000 Zwitserse frank (ongeveer 16.400 euro) op voor de 'Kawashima-Fukushima' spreekkoren van de Beerschot-fans aan het adres van Lierse-doelman Eiji Kawashima tijdens het duel van de vierde speeldag (op 19 augustus). De club ging echter in beroep en evocatie en komt nu dus weg met een veel lager bedrag.

Volgens het FIFA-reglement moeten racistische spreekkoren worden bestraft met een boete van 30.000 Zwitserse frank, waarvan 20.000 Zwitserse frank voorwaardelijk. Die straf werd nog maar één keer effectief uitgesproken door het Sportcomité: tegen Antwerp, voor oerwoudgeluiden in een wedstrijd tegen Oostende in 2010.

Voor het Beroepscomité had Beerschot hoofdzakelijk gepleit dat er procedurefouten waren gemaakt. Scheidsrechter Luc Wouters zou niet de juiste procedure hebben gevolgd en enkele leden van de KBVB gaven commentaar op de zaak nog voor er een uitspraak was van het Sportcomité. De Evocatiecommissie beoordeelt het dossier op de vorm en niet op de inhoud.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.