Kris Peeters verwijst 'usurperende bevoegdheid' naar prullenmand

Kris Peeters verwijst 'usurperende bevoegdheid' naar prullenmand

Foto: belga

De kogel is door de kerk. De usurperende bevoegdheden - een term waarvan haast niemand wist waarvoor ze stond - worden definitief afgevoerd. Vanaf nu spreken we over fantoombevoegdheden. Het was Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) die de definitieve keuze mocht maken.

Het radioprogramma Peeters & Pichal lanceerde vorige donderdag een oproep waarin het op zoek ging naar een ander woord voor 'usurperende bevoegdheden'. Dat zijn uitgaven die de federale regering doet voor zaken waarvoor gewesten en gemeenschappen eigenlijk bevoegd zijn.

Het probleem was dat bijna niemand wist welke lading de vlag dekte. Telkens de term 'usurperend' opdook, moest opnieuw worden uitgelegd wat de betekenis ervan was. Daarom leek het beter een nieuwe omschrijving te zoeken.

Uit de vele suggesties van de radioluisteraars werd door een jury van journalisten en academici een shortlist gedistilleerd, waarop onder meer woorden als 'koekoeksbevoegdheden', 'hangende bevoegdheden', 'achtergehouden bevoegdheden' en 'fantoombevoegdheden' stonden. Aan Vlaams minister-president Kris Peeters werd daarna gevraagd om de definitieve keuze te maken.

Tweestrijd

Een heel weekend lang werden de alternatieven op zijn kabinet gewikt en gewogen. 'Het was geen gemakkelijke oefening, want er was een tweestrijd', zegt Peeters. De juridisch meest correcte term zou immers 'federaal gefinancierde gewest- en gemeenschapsbevoegdheden'  zijn, iets wat ook zijn kabinetsmedewerkers vonden.

Alleen bekte die term absoluut niet. 'Voor journalisten is het probleem dat de helft van hun artikel al gevuld is met de term alleen.'

Daarom koos Peeters uiteindelijk voor het alternatief 'fantoombevoegdheid', een bevoegdheid die je hebt, maar die er in werkelijkheid niet echt is. 'Dat woord is toegankelijker', zegt Peeters. 'Bovendien is die term ook voor de Franstalige collega's gemakkelijker te begrijpen.'

Bijkomend voordeel is dat het woord zelf een fantoom wordt wanneer de bevoegdheden met hun financiering eenmaal volledig overgeheveld zullen zijn naar de regio's. 'Het nieuwe woord heeft beperkte levensduur. Als het federaal niveau de bevoegdheden overhevelt, dan lost het woord vanzelf op. Het is in die zin een perfecte term', besluit Peeters.

Corrigeer

NIEUWS