Skivriend redde Friso met blote handen uit de sneeuw

Skivriend redde Friso met blote handen uit de sneeuw

Johan Friso Foto: Photo News

Florian Moosbrugger, de skivriend met wie Johan Friso vrijdag zijn noodlottige tocht maakte in Lech, heeft de prins na het ongeluk eigenhandig onder de sneeuw vandaan gehaald.

Dat heeft hij verklaard tegen de Austrian Times. Florian droeg een zogeheten ABS bij zich, een soort airbag. Daardoor raakte hij niet bedolven onder de sneeuw. Prins Friso had geen airbag bij zich, maar wel een zendertje. Het signaal van het zendertje gaf zijn positie onder het sneeuwdek aan.

Direct na het ongeluk heeft hij de hulpdiensten gewaarschuwd en is hij zelf gaan zoeken en graven naar Friso. Na ongeveer 20 minuten lukte het Florian, die lid is van de bergreddingsdienst in Lech, om de prins met zijn blote handen onder het sneeuwdek vandaan te halen.

Lawine

De twee waren die dag om 12 uur vertrokken voor de tocht. Rond 12.15 uur werden ze overvallen door een sneeuwplakkaat van ongeveer 30 meter breed en 50 meter lang dat loskwam en een lawine veroorzaakte. Friso werd bedolven onder een sneeuwlaag van zo'n 40 centimeter.

Uit respect voor de privacy van de prins, met wie hij al sinds zijn jeugd bevriend is, wilde Florian Moosbrugger verder geen mededelingen doen over het ongeluk. Hij  verloor zijn vader overigens door een noodlottig ongeval tijdens een bergtocht in de Himalaya.

Hopen en bidden

Moeder Kristl Moosbrugger, eigenares van hotel 'Gasthof Post' in Lech, waar de koninklijke familie al jaren komt, zegt tegen de Oostenrijkse site Voralberg Online dat haar familie nog steeds diep geschokt is door de gebeurtenissen. 'Het gaat niet goed met ons. We kunnen alleen maar hopen en bidden dat Friso weer beter wordt.'

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees