Sporters krijgen gelijk -systeem van 'whereabouts' op de helling?

Sporters krijgen gelijk -systeem van 'whereabouts' op de helling?

Foto: Belga

Drie jaar na hun aanklacht tegen de te strenge whereabouts, krijgen 65 sporters gelijk. Is dit de afschaffing van de whereabouts? Dat niet. 'Maar het Wereld Anti-Doping Agentschap kan niet zomaar alles dicteren', zegt meester Johnny Maeschalck, die de sporters vertegenwoordigde.

Liefst 65 Belgische topsporters trokken in 2009 naar de Raad van State met hun klacht tegen het systeem van de whereabouts. De whereabouts, of verblijfsgegevens, moeten onaangekondigde dopingcontroles mogelijk maken. Volgens hen waren de strenge regels een inbreuk op de privacy.

Revolutie

Drie jaar later krijgen ze gelijk. Revolutie? Het einde van de whereabouts in België, of meer nog, het einde van de wereldwijd geldende whereabouts? Dat niet. Maar elke aanpassing van het whereabouts-systeem in België moet wel passeren via de Raad van State.

De arbeidsauditeur volgde de sporters dat de maatregelen een inbreuk zijn op de privacy, de Raad van State spreekt zich niet uit. Althans, voorlopig niet, ze wacht eerst de maatregelen van de Vlaamse regering af.

Gevolgen afwachten

Moet België zijn huiswerk nu opnieuw maken na dit arrest? De juridische dienst buigt zich alvast over de zaak.

Corrigeer