Zeldzame kever voor het eerst in Vlaanderen gezien

Zeldzame kever voor het eerst in Vlaanderen gezien

Foto: *

HOUTHALEN-HELCHTEREN - In Houthalen-Helchteren hebben natuurliefhebbers voor het eerst in Vlaanderen een 'Rhizophagus grandis' gevonden. Die kerkhofkever van 5 millimeter werd voordien slechts één keer gespot in Eupen (2001) en is erg zeldzaam.

Het was Luc Crevecoeur, vrijwilliger bij de Limburgse koepel voor natuurstudie Likona, die tijdens een van zijn onderzoeken de nieuwe keversoort ontdekte. De 'Rhizophagus grandis', die tot dusver één keer ooit in België werd gezien, werd aangetroffen in een miniraamval in Helchteren-Kraanberg. De val stond opgesteld onder een zieke zeeden.

Het was natuurliefhebbers bekend dat de 'Monotimidae' of kerkhofkevers, waartoe de soort behoort, leven onder de schors van zieke of verzwakte bomen, waar de larven zich voeden met kleine mijten.

'Bemoedigend'

De naam 'grandis' verwijst naar de grootte van de kever, die met zijn 5 mm de grootste binnen zijn geslacht is. De soort is in heel Europa zeldzaam. In Duitsland worden de kevers zelfs als sterk bedreigd beschouwd.

Gedeputeerde Frank Smeets, tevens voorzitter van Likona, is erg tevreden met de waarneming. 'De provincie Limburg is heel rijk aan soorten. Méér dan 90 procent van de Vlaamse planten- en dierensoorten komt er voor. Maar stilstaan is achteruitgaan. Deze vondst is dan ook bemoedigend', zegt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees