Google+-account Obama overstelpt door achterpoortje in Chinese internetcensuur

Google -account Obama overstelpt door achterpoortje in Chinese internetcensuur

Foto: EPA

Honderden Chinezen hebben een gaatje gevonden in de strenge internetcensuur in het land. Google+, de socialenetwerksite van Google, bleek toegankelijk vanop bepaalde mobiele toestellen. Daarop gingen Chinese internauten naar de pagina van Amerikaans president Obama om de mensenrechtensituatie in China aan te kaarten

Google+ staat op de zwarte lijst van de Chinese regering en is dus zowat volledig ontoegankelijk voor Chinezen. De 'Great Firewall', zoals de internetcensuur smalend genoemd wordt, is bovendien erg gesofisticeerd en doeltreffend.

Chinese internauten vonden de voorbije dagen echter een achterpoortje naar het sociale netwerk. Ze profiteerden daarvan om bij president Barack Obama de schendingen van de mensenrechten in China aan te klagen.

'Kom China bevrijden'

'Veel mensen snappen niet waarom zoveel Chinezen (naar de VS) willen komen. We zijn jaloers op de democratie en de vrijheden van het Amerikaanse volk', schreef één van de bezoekers. 'We zijn geen barbaars volk, we worden gewoon verstikt", luidt het bij een andere internaut. Sommige boodschappen roepen Obama zelfs op 'China te komen bevrijden'.

De meeste commentaren gaan over de mensenrechten en vrijheden, of over steun voor de bevrijding van Chinese dissidenten. Sommige surfers hadden echter ook meer praktische zaken verzoeken voor Obama. Verschillende bezoekers vragen hem om een 'green card', om naar de VS te kunnen reizen.

Het is niet zeker dat alle commentaren vanuit China verstuurd zijn. De meesten zijn alvast geschreven in vereenvoudigde Chinese karakters, die niet in Hong Kong maar wel op het vasteland gebruikt worden. Bovendien tonen heel wat berichten opvallende gelijkenissen met de commentaren die ook op Chinese microblogs te vinden zijn.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees