Ook in Lubbeek gaan SP.A en Groen in kartel naar de kiezer

LUBBEEK - In Lubbeek trekken SP.A en Groen samen naar de kiezer. Dat gebeurt voor het eerst. Eerste schepen Martine Vanbever (SP.A) trekt de lijst, Ann De Martelaer (Groen), gewezen Vlaams parlementslid en voorzitter van de gemeenteraad, duwt. Beide partijen maken in Lubbeek deel uit van het schepencollege. Ze hebben momenteel allebei twee raadszetels op een totaal van 23.

In verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten vormen SP.A en Groen een kartel met het oog op de verkiezingen in oktober. Lubbeek is al het achtste SP.A-Groen-kartel dat in de provincie wordt aangekondigd. In Londerzeel, Bierbeek, Tremelo en nu ook Lubbeek worden nieuwe kartels gevormd, in Zaventem, Vilvoorde, Hoeilaart en Beersel bevestigden beide partijen bestaande samenwerkingsverbanden.

De politieke toestand in Lubbeek was de afgelopen jaren vrij chaotisch. In 2006 vormden Open Vld en SP.A een meerderheid. Die ging verloren toen Open Vld-schepen Hilke Verheyden begin 2009 naar LDD overstapte. De begroting voor 2010 raakte hierdoor pas na maanden gebakkelei gestemd, Vlaams minister Geert Bourgeois had ook gedreigd met het sturen van een regeringscommissaris.

De problemen leken van de baan toen even later Groen! tot de meerderheid toetrad. Medio 2010 kondigden 4 Open Vld-raadsleden, waaronder enkele schepenen, echter aan als onafhankelijke te zullen zetelen. Hierdoor moet er sinds twee jaar voor elk dossier gezocht worden naar een meerderheid.

Opvallende nieuwe politieke figuur in Lubbeek is kamerlid Theo Francken, die de N-VA-lijst zal trekken.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S