VIDEO. Syriër filmt gruwelijke martelingen in militair ziekenhuis Homs

De Britse zender Channel 4 heeft maandag een video uitgezonden waarop te zien is hoe patiënten in een militair ziekenhuis in de Syrische stad Homs gemarteld worden. Het is de eerste keer dat van de martelingen, die al langer vernoemd zijn, videomateriaal opduikt. Opgelet, het gaat om schokkende beelden.

De beelden werden in het geheim gemaakt door een medewerker van het ziekenhuis, en nadien het land uit gesmokkeld door een Franse fotograaf.

In de video zijn patiënten te zien in een militair ziekenhuis in Homs. De meesten zijn geblinddoekt en met roestige kettingen vastgemaakt aan hun bed. Sommigen vertonen sporen van zwaar geweld. De vermoedelijke martelinstrumenten - een rubberen zweep en een elektrische kabel - liggen openlijk op tafel in een van de ziekenzalen.

'Ze sloegen de gevangenen met een zweep of met knuppels, braken hun benen of elektrocuteerden ze. Ze draaien hun voet tot hun been breekt', verklaarde de ziekenhuiswerknemer aan de Fransman, die de schuilnaam 'Mani' heeft.

'Worden alleen in leven gehouden om te verhoren'

'Operaties worden uitgevoerd zonder verdoving. Ik zag hoe ze van enkelen hun hoofd tegen de muur sloegen. Van anderen worden de penissen afgebonden zodat ze niet kunnen urineren. Ze krijgen ook geen water.' 'Soms moest het medisch personeel ledematen amputeren wegens gangreen, omdat er geen antibiotica voorgeschreven wordt.'

De medewerker zei dat hij verschillende keren heeft geprobeerd om de praktijken in het ziekenhuis te stoppen, maar dat hij als 'verrader' werd afgeschilderd. Ook niet alle dokters nemen aan de martelingen deel, luidt het in de Channel 4-reportage, maar ze staan onder erg grote druk van het regime.

Hoewel enkele patiënten soldaten zijn die weigerden bevelen op te volgen, zijn de meesten Syrische burgers. Sommigen waren helemaal niet betrokken bij antiregeringsprotesten, terwijl anderen gewond waren geraakt toen de wijk waarin ze wonen werd aangevallen. Velen worden alleen in leven gehouden zodat ze kunnen worden ondervraagd, luidt het. Ook waren er patiënten die alleen naar het ziekenhuis waren gebracht om ze op te knappen tussen martelsessies in.

‘De jongste patiënt die ik zag was amper 14 of 15 jaar oud’, aldus de medewerker. ‘De namen van de gevangenen worden van de opnamelijst gehaald, zodat niemand wist waar ze waren. Er waren geen namen, alleen nummers.’

Jongste was amper 14

De beelden, die ergens in de voorbije drie maanden werden gemaakt, bevestigen wat Syrische slachtoffers al lang aanklagen, maar wat het regime van president Bashar al-Assad blijft ontkennen. 

Op bevel van het Syrische regime wordt al wie neergeschoten of gewond is geraakt tijdens de protesten in Homs naar het militaire ziekenhuis gebracht. Omdat velen vrezen zo te sterven, weigeren ze zich te laten opnemen.

'Mani', de Franse fotograaf, zegt dat 'Syrische burgers het nu te gevaarlijk vinden om zich aan te melden bij staatsziekenhuizen als ze gewond zijn'. 'Ik ontmoette een 15-jarige jongen die door een scherpschutter in het been was geschoten. Zijn vader vertelde me dat hij te bang was om zijn zoon naar een ziekenhuis te brengen. Hoewel hij riskeerde zijn been te verliezen, werd de jongen thuis verzorgd door een verpleger.'

De medische situatie in Homs is volgens de ziekenhuiswerknemer nu ‘extreem hopeloos’.
 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees