Nieuwe Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn legt eed af

Nieuwe Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn legt eed af

Foto: BELGA

GENT - In Gent vond dinsdagnamiddag de plechtige installatie en eedaflegging plaats van Anita Harrewyn, de eerste vrouwelijke procureur-generaal van het gerechtelijk gebied Oost- en West-Vlaanderen.

 De plechtigheid werd bijgewoond door heel wat hoogwaardigheidbekleders, zoals de voorzitter van het Grondwettelijk Hof, de waarnemend eerste voorzitter van het Hof van Cassatie en de co-voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie, naast andere zittende en staande magistraten, stafhouders, professoren en vertegenwoordigers uit diverse politionele en gerechtelijke diensten.

Harrewyn bracht haar echtgenoot, wijlen Knack-journalist Frank De Moor, in herinnering en dankte haar dochter Alexandra De Moor voor de steun.De eerste voorzitter van het hof wees erop dat Harrewyn doorheen haar leven in Gent voor primeurs zorgde, in 1993 als eerste vrouwelijke advocaat-generaal en in 2008 als eerste vrouwelijke eerste advocaat-generaal.
Nadat ze een diploma licentiaat in de rechten had behaald aan de Gentse universiteit, begon Harrewyn als stagiair advocate in 1972. Ze werkte een tijdlang op het kantoor van Piet Van Eeckhaut en ondertussen al 34 jaar in de magistratuur, waarvan 23 jaar op het Gentse parket-generaal.

Eerste advocaat-generaal Louis Vandenberghe loofde haar werk en persoonlijkheid. 'Haar grote werklust en besluitvaardigheid, zorgvuldigheid en efficiëntie en stiptheid over de jaren heen zijn een constante, net als haar beroepsernst, inzicht, onderlegd en evenwichtig oordelen.' Op menselijk vlak sprak hij onder meer over haar luisterbereidheid, hulpvaardigheid, innemende persoonlijkheid, stressbestendigheid en eenvoud in levenshouding.

Anita Harrewyn volgt de komende vijf jaar Frank Schins op, die met pensioen ging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees