Gezin Sanne Smets vermoedde zwangerschap

Gezin Sanne Smets vermoedde zwangerschap

Foto: *

Op de tweede dag van het proces van Sanne Smets (24) uit Kessel-Lo (Leuven) voor het hof van assisen in Leuven is dinsdagnamiddag duidelijk geworden dat meerdere gezinsleden een vermoeden hadden dat de Chiroleidster zwanger was. Ze lieten zich echter afschepen door hun dochter en vroegen niet verder.

 Tot op de dag van vandaag heeft Sanne haar gezin nog steeds niet het hele verhaal verteld rond de dood van haar dochtertje. De jonge vrouw wordt ervan verdacht om op 29 september 2008 haar pas geboren dochtertje met voorbedachte rade te hebben gedood.

Drie meisjes van Chiro Blauwput in Kessel-Lo zeiden dat Sanne haar zwangerschap perfect kon camoufleren. Ze was verdikt maar ze dachten niet na over een mogelijke zwangerschap. Eén van de jongens van de jeugdbeweging kwam met een ander verhaal. De jongens roddelden over de vermoedelijke zwangerschap en de getuige was er zelf vrij zeker van dat Sanne in verwachting was.

Vader Rudolphe Smets meldde dat zijn vrouw een vermoeden had dat Sanne zwanger was, hijzelf dacht het tegendeel. Wel waren er eind 2007 problemen, zijn dochter was al enkele dagen thuis niet komen opdagen. Hij moest haar op café gaan halen op de Leuvense Oude Markt en las haar de levieten. Achteraf bleek dat Sanne in die turbulente periode in verwachting was geraakt.

Dakgoot

De vader was zwaar onder de indruk van het gebeuren. 'Ik had nooit kunnen denken dat de baby de hare was. Bij mijn vrouw was een vermoeden aanwezig. Ze had enkele vragen van mijn vrouw, soms heftig, ontkend. Toen ze aan mijn echtgenote een bebloed maandverband liet zien, viel een gevoel van onzekerheid van me af', aldus Smets. 'Mijn wereld stortte in toen ik hoorde dat de baby van Sanne was. Het verhaal over hoe dit is kunnen gebeuren, ken ik nog niet. Ik denk dat dit nog gaat komen.'

Moeder Godelieve Reniers vond Sanne enkele uren nadat ze was bevallen. Sanne verklaarde dat de zwaar bebloede lakens afkomstig waren van zware maandstonden. De mama geloofde dit verhaal niet helemaal. Ze doorzocht haar kamer en een deel van het huis, tot zelfs in de dakgoot toe, om een baby te vinden. !Het was te veel bloed om van maandstonden afkomstig te zijn, maar het was pas later dat ik daar echt van overtuigd was. Vanaf de zomer had ik vermoedens dat Sanne zwanger was, maar die vermoedens kon ik niet staven.' 

De moeder van de beschuldigde meldde ook dat haar dochter na die dag plots gelukkiger leek. Ze vermoedde dat dit kwam omdat de jonge vrouw een goede studierichting had gekozen.

Chapeau

De drie oudere zussen merkten dat Sanne eind 2007 in een dipje zat en met haar gevoelens nergens heen kon. Toch loste Sanne niets, zelfs niet tegen haar beste vriendin en favoriete zus. Ze vroegen of Sanne zwanger was, maar verder dan dat ging het niet. Enkel de jongere zus controleerde de vuilnisbakken op zoek naar bebloed maandverband als bewijs dat Sanne al dan niet zwanger zou zijn.

Tenslotte kwam een voormalig vriendje van Sanne aan het woord. Hij was met haar gaan skiën toen ze zwanger was. De jongeman maakte het in 2007 uit, waarna het dipje van Sanne op het jaareinde volgde. Toen de voorzitter hem vroeg of hij zich vragen stelde hoe het in hemelsnaam kwam dat zijn ex-lief dat gedaan had, zei hij dat hem eigenlijk niet interesseerde. Waarop Hartoch repliceerde: 'Half Vlaanderen vraagt zich af hoe het zo ver is kunnen komen! U bent er twee jaar mee samen geweest en u vraagt zich dat allerminst af? Chapeau hoor!'

Corrigeer

NIEUWS