'Polen zal veto uitspreken tegen klimaatplan Europa'

Polen zal vrijdag zijn veto uitspreken tegen het stappenplan 2050 dat de Europese doelstellingen rond schadelijke emissies voor de periode na 2020 wil bepalen. Dat hebben twee bronnen binnen de Poolse regering maandag aan persbureau Reuters verklaard.

Het plan zou ook een aanzet tot gemeenschappelijk standpunt van de 27 Eurolanden moeten bevatten rond de wereldwijde klimaatverandering. De 27 milieuministers komen vrijdag in Brussel samen om te stemmen over het stappenplan 2050. Polen stelde in het verleden al zijn veto en plant dat nu opnieuw te doen.

'We kunnen niet akkoord gaan met iets dat, direct of indirect, de uitstoot van bepaalde emissies in de nabije toekomst beperkt', verklaarde iemand binnen de Poolse regering op voorwaarde van anonimiteit. 'Een tweede veto zit er dus aan te komen.'

De Poolse elektriciteitsvoorziening steunt voor 90 procent op steenkool en Polen is daarom een vaste tegenstander van elke verandering in het Europese klimaatbeleid sinds zijn toetreding tot de Europese Unie in 2004.

Corrigeer

MEER NIEUWS