Peeters tegen samenvallende verkiezingen na 2014

© BELGA

Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters afhangt, moeten de federale en regionale verkiezingen na 2014 apart georganiseerd worden. 'De Vlaamse kiezer moet het Vlaamse niveau apart kunnen beoordelen.' Het gaat om een persoonlijk standpunt van Peeters. De Vlaamse socialisten zijn helemaal ’not amused’ met een aantal uitspraken van Peeters.

jvt, jta

In 2014 vallen de federale en de regionale verkiezingen samen. Over het samenvallen van verkiezingen bestaat al langer politieke discussie.

In het federale regeerakkoord is naar een compromis gezocht. De verkiezingen vallen in 2014 dan wel samen, maar de deelstaatparlementen zullen in de toekomst zelf kunnen beslissen over de datum van de verkiezingen en over de duur van de legislatuur.

'Vanuit democratisch oogpunt worden de verkiezingen ook in de toekomst best afzonderlijk georganiseerd', zo zei Peeters in het Vlaams Parlement. Voor Peeters is het belangrijk dat de kiezer het Vlaamse niveau ook apart beoordelen van het federale niveau. Hij rekent er dan ook op dat het Vlaams Parlement zal kiezen voor aparte verkiezingen.

De minister-president voegt eraan toe dat het gaat om een persoonlijk standpunt. Er staat bijvoorbeeld niets over samenvallende verkiezingen in het regeerakkoord of in de Vlaamse resoluties.

Meerderheid zit niet op één lijn

In de regering zit de meerderheid daarover overigens niet op één lijn. Zo deelt coalitiepartner N-VA de visie van Peeters, maar de SP.A niet. De Vlaamse socialisten zijn al langer voorstander van samenvallende verkiezingen. Die zouden bijvoorbeeld beter zijn voor de politieke stabiliteit dan aparte verkiezingen.

Peeters begrijpt dat SP.A-pleidooi niet goed. 'Ik vind het altijd vreemd dat democraten pleiten voor minder verkiezingen. Als men niet oplet, heb je geen verkiezingen meer.'

Die opmerking is bij SP.A’er De Loor in het verkeerde keelgat geschoten. 'Dat is er ver over. De minister-president doet daarmee een demagogische uitspraak. Het is toch niet omdat je pleit voor samenvallende verkiezingen dat je minder democratisch bent', aldus De Loor.

Bij SP.A halen ze ook de houding van N-VA door de mangel

'Ze willen wel chronologisch aparte verkiezingen, maar ze willen ze inhoudelijk wel laten samenvallen', zegt fractieleider Bart Van Malderen, verwijzend naar de plannen van de N-VA om de federale regering van Elio Di Rupo mee tot inzet te maken van de lokale verkiezingen in oktober.

Ook CD&V’er Eric Van Rompuy gaf de N-VA daarover een veeg uit de pan: 'Ik ben verrast door de N-VA die zegt dat in 2014, bij de Vlaamse verkiezingen, het beleid moet worden beoordeeld op basis van de heer Di Rupo en op basis van een Waalse eerste minister', aldus Van Rompuy.

'In 2014 moet er voor de N-VA dus niet geoordeeld worden over het werk dat hier in het Vlaams Parlement en door de Vlaamse regering is gedaan, maar over het werk van de federale regering. Dat is onaanvaardbaar voor een partij die zich federalist noemt', klonk het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen