Bel20 klimt vlot boven de 2.300 punten

De beleggers op Euronext Brussel blaakten dinsdag van optimisme. Groen licht voor de noodhulp aan Griekenland en nieuwe hoopgevende economische signalen vanuit de VS stuurden de Bel20 1,71 procent hoger tot een slot van 2.320,13 punten.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Nu de Griekse schuldherschikking succesvol is afgesloten, gaven de ministers van Financiën van de eurozone hun toestemming om de beloofde centen aan Griekenland te bezorgen.

Voorlopig volstaat de nieuwe schijf noodhulp om het Griekse faillissement af te wenden, maar uit een rapport van de zogenaamde 'trojka' blijkt dat het land na 2014 wellicht opnieuw aan de alarmbel zal trekken. Maar dat zien we dan wel, zo leken de beleggers dinsdag te redeneren.

In de loop van de namiddag werd het optimisme nog wat aangewakkerd door het bericht dat de Amerikaanse kleinhandelsverkopen in februari de sterkste groei in vijf maand optekenden.

De financiële waarden sponnen garen bij de Griekse noodhulp. Vooral KBC, dat zijn aandeel met 4,31 procent in waarde zag toenemen tot 18,52 euro. Dexia dikte 1,35 procent aan tot 0,30 euro en verzekeraar Ageas won 0,37 procent op 1,64 euro.

Bekaert ging 3,53 procent hoger tot een slot van 25,64 euro. De staaldraadgroep bereikte met haar Chileense partners een akkoord waardoor ze de meerderheid verwerft in gezamenlijke activiteiten in Chili, Peru en Canada. Het akkoord zal Bekaerts omzet jaarlijks met 300 miljoen euro doen toenemen.

UCB was goed voor een winst van 4,61 procent op 32,88 euro. Dat dankte het aandeel aan een positief rapport van de analisten van Morgan Stanley.

Duits ondernemersvertrouwen


In Duitsland steeg de toonaangevende ZEW-index, die de stemming meet bij analisten en institutionele investeerders, tot 22,3. Daarmee staat die op het hoogste peil in anderhalf jaar. 

'Het lijkt er momenteel op dat de crisis in de eurozone een adempauze heeft genomen', aldus het onderzoekscentrum ZEW. De grootste economie van Europa heeft de crisis relatief goed doorstaan, en boekte vorig jaar een economische groei van zo'n 3 procent, voornamelijk te danken aan de export.

In de namiddag raakte ook bekend dat de Amerikaanse kleinhandelverkoop in februari met 1,1 procent groeide, de snelste stijging in vijf maanden.


Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees