De openingsbel luidde om half elf lokale tijd het begin van de eerste handelsdag in meer dan een jaar in. De beurs sloot in februari 2011 zijn deuren door het protest tegen en het felle optreden van de inmiddels gedode kolonel Muammar Khadafi.

Amper anderhalf uur later sloot de beurs in hoofdstad Tripoli opnieuw, nagenoeg onaangeroerd. De beurs zal vijf dagen in de week anderhalf uur open zijn. De aandelen zullen maximaal drie procent kunnen bewegen. Ahmed Karoud, de directeur van de beurs, duidt dat er slecht één transactie was op de LYX-index. 

De aandelenmarkt zal binnenkort ook opengaan voor buitenlandse beleggers. Zij zullen tot 10 procent van de aandelen kunnen aanhouden.

Beursintroductie

Het aantal bedrijven dat noteert in de beurs bedraagt amper tien, met vooral financiële aandelen. Toch zijn er al gesprekken aan de gang met vastgoedbedrijven en de olie-industrie die mogelijk dit jaar nog hun beursintroductie maken. Hun namen zouden volgende maand al bekend gemaakt worden. 'Er zouden ook nog twee fondsen hun intrede maken', zegt Karoud.

De gezamenlijke waarde van de bedrijven is zowat 2,4 miljard euro. Ter vergelijking, Egypte, de grootste beurs van Noord-Afrika heeft een waarde dat meer dan 20 keer hoger ligt.

Stabiliteit

De opening van de beurs in Tripoli is vooral een indicatie dat het weer beter gaat. 'Er is stabiliteit', meent Karoud. 'De aandelenmarkt zal een van de economische activiteiten zijn in de komende periode die zullen bijdragen aan het herstel van Libië.' Ook de olieproductie, essentieel voor het gebroken land, herleeft, met een capaciteit van 75 procent in vergelijking met de vooroorlogse periode.


 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees