Misbruikte Vande Lanotte managementvennootschap?

Misbruikte Vande Lanotte managementvennootschap?

Foto: BELGA

Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft tussen 2007 en 2010 gebruikgemaakt van een commanditaire vennootschap om bestuursmandaten uit te oefenen. De krant Le Soir vraagt zich af waarom anders dan om minder belastingen te betalen de minister van Economie die vennootschapsvorm gebruikte.

"Heeft de Oostendenaar meer geld verdiend door minder belastingen te betalen? ", schrijft de krant.

Johan Vande Lanotte verzekert dat de bewuste vennootschap niet opgericht werd om zijn vergoeding als senator (van 2007 tot 2011 nvdr.) te scheiden van zijn andere professionele activiteiten. "Als ik geen vennootschap had gehad, zou ik exact evenveel belastingen en sociale bijdragen betaald hebben", stelt hij.

Vande Lanotte heeft het beheer van zijn vennootschap "JVL" op 5 december, aan de vooravond van de eedaflegging bij de koning, overgedragen, maar hij bleef hoofdeigenaar.
Volgens Thierry Afschrift, professor fiscaal recht aan de ULB, kan die vennootschapsstructuur gebruikt worden om inkomsten te onderwerpen aan de vennootschapsbelasting (33,9 pct) in plaats van aan de personenbelasting (50 procent).

Die praktijk is een wettelijke weg om minder belastingen te betalen, maar strookt niet met de partijlijn, aldus Le Soir. De krant herinnert aan de strijd die staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) zoals aangekondigd wil voeren tegen financiële constructies die enkel als doel hebben om belastingen te ontwijken.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) ontkent met klem dat hij via zijn vennootschap getracht heeft minder belastingen te moeten betalen. "Ik betaalde helemaal niet minder belastingen", reageert Vande Lanotte op Radio 1.

"Het merendeel" van de inkomsten van zijn vennootschap betaalde hij al aan zichzelf uit. Op dat bruto belastbaar inkomen betaalde de sp.a-minister dus 52,4 procent lasten. De activa die in de vennootschap bleven, werden belast aan 33 procent. "Maar daar mag je ook niet aankomen", klonk het.

Corrigeer

MEER NIEUWS