Twee Belgische toeristen gered van IJslandse gletsjer

Twee Belgische toeristen hebben zaterdagnacht enkele bange uren beleefd op de Vatnajökull-gletsjer in IJsland. De twee ervaren klimmers raakten in de problemen toen de tent waarin ze sliepen, scheurde, en dat bij temperaturen die door de harde wind gezakt waren tot 35 graden onder nul. Dat melden verscheidene IJslandse kranten.

dar

De kustwacht ontving na 22.00 uur een eerste noodsignaal. Meteen werd een reddingsteam met twee auto's en vier sneeuwscooters op pad gestuurd vanuit Hornafjördur en een helikopter van de kustwacht vertrok vanuit de hoofdstad Reykjavik richting de gletsjer.

De temperaturen waren danig gezakt dat de hulpverleners op de sneeuwscooters last hadden van bevriezingsverschijnselen in hun aangezicht. Volgens Jonas Fridriksson, de chef van het hulpverleningsteam van Hornafjördur, was het de koudste nacht ooit waarin hij moest werken.

Op het nippertje

De twee mannen werden enkele uren na hun oproep gevonden en met de helikopter weggebracht. Een van hen was amper nog bij bewustzijn. Volgens de reddingswerkers hadden de twee de nacht niet overleefd als ze niet gevonden waren.

De mannen hadden hun reis nochtans goed voorbereid, zo luidt het. Daardoor konden ze ook snel gevonden worden.