Onderzoeksrechter De Troy stopt met Operatie Kelk

Onderzoeksrechter De Troy stopt met Operatie Kelk

Onderzoeksrechter Wim De Troy. blg Foto: © HERWIG VERGULT

Wim De Troy, de Brusselse onderzoeksrechter die bekend is van de Operatie Kelk, stapt op. Hij liet justitieminister Annemie Turtelboom weten dat hij zijn mandaat niet wil verlengen. De Troy leidde de voorbije jaren het onderzoek naar het seksueel misbruik in de Kerk. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De Troy viel in de zomer van 2010 binnen in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, nam de computer van kardinaal Danneels mee en nam bij de commissie-Adriaenssens de dossiers rond honderden pedofiele geestelijken in beslag.

Op 24 juni 2010 startte achter de schermen 'Operatie Sabotage', schrijft Het Laatste Nieuws. Terwijl De Troy en zijn speurders pogingen ondernamen om het kindermisbruik en het schuldig verzuim van geestelijke leiders aan het licht te brengen, kregen ze veel tegenwerking. Op den duur waren er meer onderzoeken lopende naar het doen en laten van De Troy, dan dat er mensen ingeschakeld werden om het kindermisbruik aan het licht te brengen.

Tijd gekocht tot 31 maart

Een jaar geleden moest toenmalig justitieminister Stefaan De Clerck nog tussenkomen om het mandaat van De Troy te verlengen omdat Brussels rechtbankvoorzitter Luc Hennart in gebreke bleef. In september kreeg zijn trouwe (en toen hoogzwangere) griffier Peggy Coppens van diezelfde rechtbankvoorzitter te horen dat ze na haar bevallingsverlof niet mocht terugkeren naar het onderzoek.

De Troy verbond toen zijn lot aan het hare. 'Coppens weg, ik ook weg', klonk het ferm. De Clerck weigerde het ontslag van De Troy te aanvaarden en kocht daarmee tijd tot 31 maart 2012 - de dag dat het mandaat van De Troy ten einde loopt.

Het Laatste Nieuws vernam dat Coppens na haar bevallingsverlof overal aan de slag mag, zolang het maar niet op het onderzoek is. En dus houdt De Troy voet bij stuk. Vanaf 1 april wil hij niet langer onderzoeksrechter zijn in Brussel.

Corrigeer

NIEUWS