Nederlands begrotingstekort hoger dan verwacht

Het begrotingstekort in Nederland komt volgend jaar een tiende procent hoger uit dan het Centraal Planbureau begin maart nog dacht. Het wordt niet 4,5 maar 4,6 procent, zo bleek dinsdag uit berekeningen van het Planbureau. Als het kabinet-Rutte wil voldoen aan de EU-eis om volgend jaar weer op een tekort van 3 procent te raken, betekent dat netto niet 9 miljard euro bezuinigen, maar 9,6 miljard euro. De partijen VVD, CDA en PVV onderhandelen momenteel over miljardenbezuinigingen.

 Het Planbureau raadt het kabinet aan zowel te bezuinigen als hervormingen door te voeren waardoor de economie weer kan gaan groeien.

De recessie in Nederland zou tot de tweede helft van dit jaar duren. 'Europa is de afgelopen maanden langs de rand van de financiële afgrond gegaan. De situatie lijkt vooral door ingrijpen van de Europese Centrale Bank nu stabieler, maar de onderliggende problemen van de zwakke Europese financiële sector zijn niet opgelost, wat negatief kan uitwerken op de reële economie', luidt het.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees