Lommel neemt afscheid met serene herdenkingsplechtigheid

LOMMEL - In Lommel werden woensdag alle Lommelse slachtoffers van de busramp in het Zwitserse Sierre herdacht met een serene plechtigheid. De Limburgse stad nam in de Soeverein Arena afscheid van 'haar' zeventien verongelukte slachtoffers uit basisschool 't Stekske. Duizenden mensen kwamen ter plaatse voor de herdenking.

Militairen brengen kisten binnen

Militairen brachten de vijftien kisten van de slachtoffers een voor een de Soeverein Arena binnen: veertien witte kisten van overleden kinderen en een bruine kist van de overleden begeleidende leraar. Ze werden gevolgd door de familieleden van de slachtoffers. Nadien werden ook de foto's van begeleidster Veerle Vanheukelom en een Nederlandse jongen, die apart begraven werden, binnengebracht. De kisten werden in een waaiervorm opgesteld in de zaal.

Koning Albert II en koningin Paola spraken voor aanvang van de dienst met de ouders van de slachtoffers. De koning en koningin waren zichtbaar geëmotioneerd. Het is uitzonderlijk dat de koning een dergelijke plechtigheid bijwoont. Ook de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima maakten tijd voor een korte begroeting van de ouders.

Serene herdenking

De herdenkingsplechtigheid startte onder muzikale begeleiding van het Vlaamse koor Scala. Vervolgens sprak zanger en presentator Bart Peeters de menigte toe en verwelkomde hij alle nabestaanden, de school 't Stekske, de inwoners van Lommel en de prominenten.

Burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven sprak daarna de menigte toe. Hij bedankte de Zwitserse hulpverleners en probeerde de gevoelens van de ouders onder woorden te brengen. Daarbij citeerde hij Bram Vermeulen: 'En als ik dood ga, treur dan niet. Ik ben niet echt dood, moet je weten. het is de heimwee die ik achterliet. Dood ben ik pas als jij dat bent vergeten.' 'Wel, wij zullen jullie nooit vergeten', zei een geëmotioneerde Vanvelthoven.

Bart Peeters las daarna een brief voor van de ouders van de kinderen die gewond raakten bij het busongeval. 'Liefste ouders, wij zullen jullie voor eeuwig omarmen. We zullen elkaars steun nog vaak nodig hebben. Uit het diepst van ons hart heel veel sterkte en liefde.' 

Ouders en familieleden nemen het woord

Nadien volgden enkele aangrijpende woorden van nabestaanden. Iedereen benadrukte hoe zeer de kinderen hadden uitgekeken naar de skireis. 'Laat ons vooral herinneren hoe veel lol onze kinderen gemaakt hebben op de skiklassen', vroeg Bart Peeters namens een van de ouders. De rechtstreekse boodschappen van familieleden voor en over hun kinderen zorgden ervoor dat de hele zaal muisstil werd. 

'Lieve schat, Ik weet dat er een dag zal zijn dat we elkaar terugzien. Die dag wordt de beste dag van mijn leven', klonk het onder andere. 'Onze meid maakte overal lijstjes voor. Haar beste vriendinnen, dus alle meisjes uit haar klas. Of alle stomme jongens, dus eigenlijk alle jongens uit haar klas. Behalve haar grote liefde natuurlijk', vertelde een van de ouders. 'Het dringt nog niet volledig tot ons door, dat jij er niet meer bent. We drijven voort op golven van adrenaline. We denken de hele tijd aan alle leuke momenten die we met jou mochten beleven. We zijn verdrietig, maar ook blij. Blij dat jij onze dochter was', luidde een andere getuigenis.

Ook de overleden volwassenen werden niet vergeten tijdens de plechtigheid. Zo nam de vriendin van de overleden buschauffeur even het woord. 'Spijtig genoeg heeft het voor ons niet mogen zijn. Ik troost me nu met de gedachte dat je gestorven bent terwijl je je amuseerde. Ik hou van jou voor altijd.'

De medewerkers van de skireis werden eveneens gehuldigd. 'Meester Raymond en juf Veerle waren de motoren achter deze skireis. Voor de ouders is het een geruststelling dat zij nu bij de kinderen zijn en voor hen zorgen', zei Bart Peeters.

Muzikale begeleiding

Zanger en presentator Bart Peeters leidde de hele ceremonie in goede banen. Peeters schreef ook speciaal voor de plechtigheid een liedje 'Rust in vrede'

Daarnaast brachten Koen en Kris Wauters van Clouseau hun nummer 'Zij aan zij': 'Luister toch eens even. We slaan er ons doorheen. Ook al wordt het hard en zwaar, je staat niet alleen. Zij aan zij gaan we door de storm'

Ook meisjeskoor Scala, met begeleiders Stijn en Steven Kolacny, brachten verschillende nummers. Het koor voelt zich nauw betrokken bij wat er gebeurd is: een van de buschauffeurs, Geert Michiels, was onlangs getrouwd met zijn vriendin Evy Laermans, een meisje dat vroeger bij Scala zong.

De plechtigheid eindigde met enkele aangrijpende nummers van het meisjeskoor. De kisten van de slachtoffers werden door militairen een voor een naar buiten gedragen op onder meer de emotionele nummers 'With or without you' van U2 en 'Nothing else matters' van Metallica.

Later woensdagmiddag kunnen de ouders in alle rust afscheid nemen van hun kind, waarna de begrafenissen plaatsvinden.

Troost

De Soeverein Arena bood plaats aan in totaal 5.000 mensen en buiten volgden nog eens meer dan 1.000 mensen de plechtigheid via tv-schermen op het plein. Zowel in de zaal als op het plein waren alle mensen bijzonder geëmotioneerd en stil. Drie uur lang was het alsof iedereen zijn adem inhield.

Overal waren bovendien witte ballonnen en bloemenkransen opgehangen. De bomenrij op de weg die toegang biedt tot het plein was versierd met witte linten. 

Prominenten

Op de herdenkingsdienst waren ook heel wat prominenten uit binnen- en buitenland aanwezig. Ministers Steven Vanackere, Kris Peeters, Jo Vandeurzen, Joëlle Milquet, Laurette Onkelinx, Philippe Muyters en Didier Reynders waren aanwezig, alsook de Belgische koninklijke familie, premier Elio Di Rupo en de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. 

Namens Nederland woonden kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte de herdenking bij. Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, waren bij de plechtigheid aanwezig. Koningin Beatrix was verhinderd vanwege haar staatsbezoek aan Luxemburg.

Zwitserland stuurde eveneens een delegatie. De burgemeester van Sierre, de minister van Buitenlandse zaken en heel wat Zwitserse hulpverleners waren aanwezig.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees