Terpstra voert knap nummer op in Dwars door Vlaanderen

Niki Terpstra heeft de 67ste Dwars door Vlaanderen, met start in Roeselare en aankomst na 201 kilometer in Waregem, gewonnen. De Nederlander van Omega Pharma-Quickstep reed op de Paterberg weg uit de kopgroep en rondde een solo van meer dan dertig kilometer succesvol af. Ploegmaat Sylvain Chavanel maakte het succes compleet met een tweede plaats, voor Koen De Kort. Terpstra volgt op de erelijst Nick Nuyens op.

Van bij de start in Roeselare ging het peloton als een gek tekeer in de openingskoers van een dolle twee weken op Vlaamse wegen. Tegen een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur werkten de renners de eerste twee wedstrijduren af. Het regende valpartijen, lekke banden en ontsnappingspogingen. Niemand slaagde er echter in om voorop te blijven.

Het waren uiteindelijk twee renners van Omega Pharma-Quickstep die de eerste succesvolle vlucht van de dag op poten konden zetten: Sylvain Chavanel en Niki Terpstra maakten het verschil op de eerste hellingen van de dag. Zij kregen het gezelschap van Michael Morkov, Lloyd Mondory, Maarten Wynants, Jan Ghyselinck, Vincent Jerome, Jelle Wallays en Pieter Ghyllebert en vergrootten hun voorsprong op de Berendries, Valkenberg en Eikenberg tot bijna twee minuten.

Vlak voor de Paterberg muisden Terpstra en Wallays weg uit de kopgroep. De Nederlander van Omega Pharma-Quickstep liet vervolgens Wallays ter plaatse op die Paterberg en trok op meer dan 30 kilometer van de meet solo op avontuur.

Sterke Vanmarcke

In de achtergrond ranselde Sep Vanmarcke het hele peloton uit elkaar. Samen met onder andere Pozzato en Keukeleire ging de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad in de achtervolging en op 16 kilometer van de streep sloten ze aan bij de groep Chavanel.

Terpstra moest opboksen tegen 14 achtervolgers maar de voorsprong van de Nederlandse tijdrijder bleef constant  schommelen rond de anderhalve minuut, ondanks beukwerk van een ontketende Vanmarcke.

Terpstra kon de laatste kilometers genieten en Chavanel rondde het indrukwekkende ploegenspel van Omega-Pharma Quickstep af door net voor Koen de Kort als tweede te finishen. Het is al de negentiende zege van het seizoen voor de ploeg van manager Patrick Lefevere en dat belooft voor de komende klassiekers. Jan Ghyselinck was eerste Belg op de vierde plaats.

Uitslag:

1. Niki Terpstra (Ned) 200 km in 4u29'36"
2. Sylvain Chavanel (Fra) op 47"
3. Koen De Kort (Ned) z.t.
4. Jan Ghyselinck
5. Alexandre Pichot (Fra)
6. Filippo Pozzato (Ita)
7. Sep Vanmarcke
8. Maarten Wynants
9. Lloyd Mondory (Fra)
10. Jens Keukeleire

Bekijk de volledige uitslag op www.sportwereld.be

 

Corrigeer