Advocaten zetten Salduz-permanentie stop

De Franstalige advocaten stoppen eind maart met de permanenties in het kader van het Salduz-wet. De Vlaamse advocaten gaan door, maar vragen 'snel een signaal van justitie'.

De advocaten voerden vorig jaar hun Salduz-prestaties gratis uit. In juni staakten ze om een vergoeding te krijgen. Toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beloofde hen voor 2011 een budget van 350.000 euro. Dat geld zou er tegen ten laatste eind februari 2012 zijn, maar er werd nog niets gestort, meldde de krant Le Soir vanmorgen.

 

De Ordre des barreaux francophones et germanophone dreigt er daarom mee eind maart te stoppen met de permanenties.

'De Orde van Vlaamse Balies gaat vooralsnog niet over tot actie, maar vraagt wel dat er nu snel duidelijkheid komt en rekent er op dat de minister van Justitie snel handelt', luidt het.

Onzekerheid

Volgens bestuurder Romain Vandebroek begint de onzekerheid zwaar door te wegen op de advocaten, die dag en nacht klaar staan om bijstand te verlenen. Het gaat om meer dan 3.000 tussenkomsten per maand, dag en nacht, ook in het weekend. 'Wij stellen hierdoor een vermindering vast van het aantal advocaten dat zich beschikbaar stelt voor de permanentie en kunnen de advocaten moeilijk nog motiveren.'

De OVB volgt de problematiek op de voet en rekent er op dat de genomen engagementen van de toenmalige minister van Justitie door zijn opvolger zullen nageleefd worden.

Volgens het Salduz-arrest moet een verdachte bij het eerste verhoor door een advocaat worden bijgestaan. Momenteel roept een callcenter de advocaten die zich voor de permanentie hebben opgegeven, op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees