Het Nieuwsblad helpt u besparen

40 tips om vandaag nog te besparen op uw winkelaankopen

40 tips om vandaag nog te besparen op uw winkelaankopen

Foto: shutterstock

U ondervindt het elke dag: het leven is duur. Besparen is dus de boodschap en daarbij willen we u een hele week lang een handje helpen met in totaal 250 praktische tips. Vandaag starten we met 40 tips om goedkoper te winkelen.

Hebt u zelf een tip om te besparen tijdens het winkelen? Laat het ons hier weten.


 

 

In de reclame te kopen
1.331 euro/jaar euro
 
Het vraagt een kleine inspanning, maar door uw dagelijkse boodschappen daar te kopen waar ze in de reclame zijn, kunt u vele honderden euro’s per jaar besparen. Wij gingen door de reclamefolders van enkele supermarkten waar we zonder grote extra verplaatsingen langskomen. Lees het volledige verslag in de zaterdagkrant van Het Nieuwsblad
 
Licht beschadigd te kopen
134 euro
 
Aan een nieuwe ijskast, diepvriezer, oven of microgolf toe? Overweeg de aankoop van een licht beschadigd toestel. Vaak gaat het om krassen of deukjes die geen enkele invloed hebben op de perfecte werking van het toestel. De toestellen zijn trouwens nieuw. Wij bekeken midden februari een koelkast Whirlpool ARG 570/3 bij Super 2 in Aalst. In plaats van de catalogusprijs 449 euro betaalt u 315 euro. Een besparing van 134 euro.
 
Een toonzaalmodel te kopen
791 euro
 

Vaak geven winkels kortingen op toestellen of producten die in de toonzaal staan of die eindereeks zijn. Op het internet bestaan er zelfs sites die dat soort producten verzamelen en de geïnteresseerden doorverwijzen naar waar het product te vinden is. Op toonzaalmodel.be vonden we bijvoorbeeld een lederen hoekbank die oorspronkelijk 2.190 euro kostte en werd afgeprijsd tot 1.399. Een besparing van 791 euro of 36 procent. Op toonzaalmodellen en eindereeksen krijgt u over het algemeen kortingen tussen 20 en 60 procent.

 
Een groente-abonnement te nemen
98,28 euro/jaar
 
U kunt geld uitsparen met een groenteabonnement. Een groot bio-groenteabonnement voor vier personen kost bij De Loods in Aalst 15 euro. Wij kochten precies dezelfde bio-groenten (1 grote bloemkool, 205 gr witte champignons wit , 1 knolselder van 1 kg, 1 kg rode biet, 150 gr veldsla en 1 kg witloof apart, en al dan niet voorverpakt, in de supermarkt. Daar betaalden we 16,89 euro, een verschil van 1,89 euro per week.
 
Niét in tankstations te winkelen
66,72 euro/jaar
 
Wij kochten bij Texaco een fles Coca Cola van 1,5 liter (2,70 euro), een Mars (1,15 euro), een Twix (1,15 euro), een klein zakje Lays chips paprika (1,10 euro), een pakje Herta Edelham (3,75 euro) en een pak Choco Prins-koeken (3,15 euro). Alles samen betaalden we daarvoor 13 euro. Identiek diezelfde producten betaalden we bij Delhaize 7,44 euro (Cola: 1,69, Mars: 0,43, Twix: 0,43, Lays: 0,41, Herta: 2,99, Choco-prins: 1,49) een verschil van 5,56 euro. Stel dat u een keer per maand deze aankopen doet, dan spaart u 5,56 euro door ze niet bij een tankstation maar in een supermarkt te kopen.
 
Uw boodschappentas mee te nemen
21 euro/jaar
 
Bewaar boodschappentassen en hergebruik ze. Een plastic tasje in de supermarkt kost doorgaans 20 cent. Wie er elke week twee koopt, geeft per jaar bijna 21 euro uit. Een bedrag dat u bespaart door uw eigen tas mee te nemen.
 

 

Bij de buren te winkelen
12,5 %
 
Voedingsmiddelen zijn in Nederland gemiddeld zo’n 12,5 procent goedkoper dan in Vlaanderen. De andere supermarktproducten vallen zo’n 10 procent voordeliger uit bij onze noorderburen. Woont u in de buurt van de grens of moet u toch in Nederland zijn, dan weet u wat u te doen staat.
 
Visinfo.be te raadplegen 40 %
 
Daarop kunt u nagaan welke vis goedkoop is in welk seizoen. Het prijsverschil kan oplopen tot 40 procent.
 
Voor sluitingstijd te winkelen
30 %
 
Doe uw boodschappen een half uur voor sluitingstijd. In de meeste supermarkten worden verse voedingswaren die dezelfde dag nog op moeten, aangeboden met snelverkoopkortingen van 30 procent, soms zelfs meer. Hetzelfde geldt voor het einde van markten.
 
Na een feestdag te winkelen
50 %
 

Na Sinterklaas, Kerstmis of Pasen zitten supermarkten vaak nog met een hoop chocolade sinterklaaspoppen, kerstbuches en paaseieren. Die gaan dan voor de helft van de prijs weg, maar ze zijn nog net zo lekker.

 
In de solden te kopen
70 %
 
Koop in de soldenperiode en als u niet per se dat ene bloesje hebben wilt, wacht u beter tot het einde. Dan lopen de kortingen die aanvankelijk 30 tot 50 procent bedroegen, makkelijk op tot min 70 procent. De slimme shopper checkt wel even de originele prijs vooraf!
 
In outlets te kopen
30 %
 
In outletcentra koopt u doorgaans (modegevoelige) spullen van één seizoen geleden maar tegen een aanzienlijk lagere prijs. 30 procent is zowat de basiskorting, maar die kan tot 70 procent oplopen.
 

 

Sommige ketens, zoals elektrozaken, houden voortdurend de marktprijzen in de gaten en garanderen de laagste prijs. Betaalt u toch meer dan krijgt u wat u teveel betaalde terug.
 

Neem een kijkje in 1 euro-winkels. U vindt er handige alledaagse voorwerpen tegen 1 euro.

 

Koop in grote hoeveelheden: vaak krijgt u dan extra afslag. Maar reken wel even uit of dat inderdaad ook zo is.

 

Koop wel de juiste hoeveelheden, zo vermijdt u voedsel te moeten weggooien.

 

Mijd automaten. Die rekenen doorgaans hogere prijzen aan.

 

Trek alleen naar de nachtwinkel als u iets écht meteen nodig heeft. Nachtwinkels zijn over het algemeen duurder.

 

Ga ‘window shoppen’ op zondag. Als u iets ziet wat u bevalt, kunt u het niet meteen kopen en gunt u zich nog even bedenktijd waardoor u misschien wel beslist om de aankoop te laten varen.

 

Shopt u op een weekdag en wordt u overvallen door een coup de coeur? Slaap er toch maar een nachtje over. De kans is groot dat u zich ’s anderendaags realiseert dat die aankoop geldverspilling is.

 

Laat u niet alleen leiden door merken. Koop bij discounters als Aldi en Lidl de (vaak goedkopere) producten die u er lekker of kwaliteitsvol vindt, wat u niet bevalt haalt u gewoon ergens anders.

 

Een boer die groenten of fruit kweekt in de buurt? Haal dan daar wat u nodig heeft: rechtstreeks bij de producent kopen is een stuk voordeliger.

 

Koop eindereeksen. Die zijn steevast goedkoper en vaak is het ‘nieuwe’ toestel niet opmerkelijk beter.

 

Verkoop spullen die u niet meer nodig heeft op tweedehandssites zoals Kapaza, eBay of Tweedehands.be. Hou uw vraagprijs bescheiden en kijk wat andere verkopers vragen voor soortgelijke producten.

 

Koop tweedehands, zowel in winkels als op het internet. Wees wel realistisch: voor niks gaat de zon op.

 

Hou speciale stockverkopen in de gaten. Er zijn vaak koopjes te doen, maar laat u niet verleiden door spullen die u eigenlijk niet nodig heeft.

 

Koop in winkels die hun activiteit stopzetten. Er vallen vaak koopjes te doen, maar meteen ligt het gevaar op de loer dat u koopt omdàt het goedkoop is, terwijl u het eigenlijk niet nodig heeft.

 

Iets specifieks nodig? Kijk eerst even in de kringloopwinkel.

 

Weet dat de (duurste) producten waarop de supermarkt het meest winst maakt, steeds op ooghoogte staan. Goedkopere producten vindt u onderaan en bovenaan in het rek.

 

Controleer áltijd uw kasticket: vergissingen komen véél vaker voor dan u denkt.

 

Ga nooit shoppen met een lege maag. Honger doet kopen.

 

Winkel met een boodschappenlijstje: het vermijdt dat u doelloos door de supermarkt doolt en her en der dingen in uw kar laadt die u eigenlijk niet nodig heeft.

 

Kijk uit met aanbiedingen: verleidelijk, maar heeft u dat product wel degelijk nodig?

 

Koop kerstcadeaus in de solden na Kerstmis en bewaar ze tot volgend jaar.

 

Plaats een emmer in uw douche. Met het water dat u opvangt, kunt u het toilet doorspoelen.

 

Probeer eens maar half zoveel wasproduct als wat op de verpakking staat aangegeven in uw was- en vaatwasmachine te stoppen. De wasmiddelenfabrikant bepaalt de hoeveelheid vanuit commercieel oogpunt.

 

 

 

Koop ‘oude’, ambachtelijke schoonmaakproducten (zoals groene zeep) in plaats van het schoonmaakspul waarmee u in de reclame om de oren wordt geslagen.

 

Boodschappentas vergeten? Vraag dan om een kartonnen doos in plaats van een plastic tasje voor 0,20 cent te kopen.

 

Gebruik een broodtrommel in plaats van plastic zakjes of aluminiumfol

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees