Interieur

FOTOSPECIAL. Warm wonen in een S van staal, hout en steen

Een woning anders dan anders, maar toch zeer comfortabel, dat had het gezin Dautzenberg voor ogen. Hun architect tekende in Beringen een staalbouwwoning die er dankzij de speciale aankleding toch zeer warm uitziet. Mike en Nathalie zijn er helemaal weg van.

Zelf klussen
Het huis van Mike en Nathalie is een staalbouwwoning. 'Dat was noodzakelijk om die zwevende bovenverdieping te kunnen creëren. Met de traditionele bouw zou dat te zwaar en onmogelijk worden. Het lijkt of de S-constructie uit baksteen is opgetrokken, maar dat is gezichtsbedrog. Het zijn E-bricks, isolatiepanelen afgewerkt met gevelsteenstrips.' Mike en zijn vader hebben alle panelen eigenhandig geïnstalleerd. En dat terwijl ze beiden hoogtevrees hebben. Mike werkt in Genk en onderweg naar zijn toenmalige woonplaats Antwerpen stopte hij in Beringen om te klussen aan zijn nieuwe woning. 'Om de naden weg te werken moesten er bakstenen bijgeplakt worden, en ook om de hoeken weg te werken. Het was een hele klus, maar door het zelf te doen, hebben we een aardige cent uitgespaard.'
Foto: Yvan Desaedeleer

Het paar woonde samen in Antwerpen, maar Limburger Mike miste het groen. 'De grote stad is niks voor mij, ik wilde terug naar mijn roots', zegt hij lachend. Nathalie stemde in, op voorwaarde dat ze centraal zou wonen en er geen uren over moet doen om haar familie in Antwerpen te bezoeken. 'We zijn beginnen rondkijken. Eerst om iets te kopen. Maar kopen is duur en het is zelden direct je goesting. We en zijn op dit stuk bouwgrond in Beringen gestoten. Het ligt op amper drie kilometer van de op- en afritten. Naderhand hebben we ook het achterliggende stukje grond nog kunnen kopen. Zo hebben we direct toegang tot het natuurgebied. Ik ben een groene jongen en vertoef graag in de natuur. Hier zit ik helemaal goed', zegt Mike.

De broer van Mike is architect en hij werd ingeschakeld om een woning te tekenen. 'We wilden geen huis dat je op elke hoek van de straat vindt. Het mocht een modern huis worden, maar moest toch warm modern zijn. Andere vereisten waren veel lichtinval en grote ramen met uitzicht op het groen. Zeer belangrijk was dat het een praktische woning werd. We hebben allebei lange werkdagen en willen daarna geen uren bezig zijn met het onderhoudvan onze woning. Om die reden kozen we er ook voor om een garage achterwege te laten. De auto's passen perfect onder de overkapping aan de voorzijde.'
De architect kreeg carte blanche. Het koppel was meteen weg van de eerste schetsen. 'We houden enorm van de S-lijn die de woning volgt. Daarnaast staat de combinatie van hout en baksteen ons helemaal aan. Het is een bijzondere woning geworden die bijzonder goed geïsoleerd is en daardoor ook zeer energiezuinig. Daarnaast hebben we heel veel klussen zelf uitgevoerd. En dat maakt ons helemaal trots op onze thuis.'

Tips van de bewoners
- Bezuinig niet op isolatie, goed isoleren betekent later minder energiekosten. We hebben zelfs nog voor vijfhonderd euro meer isolatie in ons dak gestopt en daar hebben we nu plezier van.
- Kies een goede architect die aanleunt bij je stijl en bij wie je je ook goed voelt. Hij kan bovendien de juiste tips geven die je extra geld laten uitsparen.
- Kies voor kwaliteit en laat je adviseren door specialisten, zij kunnen precies zeggen wat kan en wat niet kan.
- Wanneer je een offerte aanvraagt, zorg dan dat alle voorwaarden opgenomen zijn en laat je eventueel adviseren wat er in de kleine letters moet staan, zodat er bij een eventueel geschil geen discussie mogelijk is.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees