Ons TV-rapport: De zonen van Van As

Ons TV-rapport: De zonen van Van As

Foto: *

De 71-jarige Jaak Van Assche werd drie maanden geleden nog op de stoep van een spoedafdeling gedropt met een vermeend longprobleem, maar die crisis heeft hij duidelijk goed doorstaan: in de nieuwe fictiereeks De zonen van Van As leeft hij zich als een opgepepte twintiger uit als Frans Van As, de opvliegende baas van een bedrijf in grond- en afbraakwerken.

Frans Van As is voor de helft samengesteld uit de foefelende brocanteur Fernand Costermans uit FC De Kampioenen en voor de andere helft uit de licht gestoorde schooldirecteur Christian Savoye uit Kiekens. Niet dat deze fictiereeks in dat rijtje van komische of komisch bedoelde series past: De zonen van Van As is geen komische reeks. Al heb ik wel goed gelachen.

Wat De zonen van Van As precies is, is moeilijk te omschrijven. Met de gestoorde personages Frakke (Carry Goossens, foto links) en Jempie (Peter Van den Eede, r.), die elk hun gedacht hebben van wat een mens moet doen als hij een bom uit een wereldoorlog opgraaft, vaart de reeks een vrije absurde koers. Toch heeft De zonen van Van As een geruisloos ritme waardoor het geen enkele minuut ontspoort: het loopt als een soepel treintje, met geen enkele acteur die uit de toon valt. De reeks krijgt helemaal mijn zegen door de aanwezigheid van Ben Segers, mijn favoriete Kempenaar en geknípt voor de rol van palinggladde verkoper Dick.

Wellicht zijn er mensen die hun neus ophalen voor De zonen van Van As: een reeks op VTM, geschreven door de scenarist van het bejubelde Red Sonja op Canvas en geregisseerd door de man van het alom geprezen De smaak van De Keyser op Eén, blijft een reeks op VTM. Op vrijdag dreigt De zonen zijn publiek moeilijker te vinden; ik duim voor een grote aanhang. Dat zou oververdiend zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees