Dronken bestuurder rijdt in op lpg-tank

E40 bijna hele voormiddag volledig afgesloten door zware brand nabij tankstation

WETTEREN - De E40 is opnieuw vrijgemaakt in beide richtingen nadat een dronken bestuurder een lpg-leiding aanreed in een tankstation langs de E40 in Wetteren. Het provinciale rampenplan is afgeblazen en het tankstation aan de E40 richting kust is terug geopend.

Een auto reed rond middernacht in het Shell-tankstation, langs de E40 in de richting van Brussel, vermoedelijk met vrij hoge snelheid in op de bovengrondse lpg-leidingen van een ondergrondse tank van 20.000 liter. 'De tank was toen nog met 16.000 liter lpg gevuld. Hierdoor ontstond er een grote brand', zegt de provincie.

Bestuurder was dronken

Het parket van Dendermonde stelde een verkeersdeskundige aan die de omstandigheden van de aanrijding onderzoekt. De bestuurder van de wagen, M.C., geboren in 1975 en afkomstig uit Erpe-Mere, bleek geïntoxiceerd te zijn.

Zijn rijbewijs werd door het parket van Dendermonde ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Snelweg lang afgesloten in beide richtingen

De E40 werd in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. 'Richting Brussel moest alle verkeer de autosnelweg verlaten in Wetteren en via de N42 en de N9 via de N46 naar de oprit 18 Erpe-Mere', meldde de wegpolitie.

'In de richting van de kust moest het verkeer de snelweg verlaten aan uitrit 18 Erpe-Mere en via de N46 en N9 vervolgens via de N42 opnieuw naar E40, oprit 17 Wetteren. Ook de oprit Erpe-Mere richting Kust was afgesloten.' De secundaire wegen raakten al snel verzadigd, en ook daar stond er een lange file.

E40 opnieuw vrij, maar met snelheidsbeperking

Omstreeks 10.30 uur werd de snelweg opnieuw vrijgegeven. Er zal wel nog steeds een snelheidsbeperking gelden op de E40. 

Richting Oostende mogen voertuigen niet sneller rijden dan 90 km/uur vanaf Oordegem (Lede) en 70 km/uur vanaf de grens Lede-Wetteren. In de richting van Brussel wordt de snelheid tussen Merelbeke en Wetteren afgebouwd van 120 km/uur naar 70 km/uur. Dat wordt aangegeven door middel van variabele snelheidsborden.

De federale politie vraagt om omwille van de sterke verkeershinder zowel de E40 als de secundaire wegen te mijden. Het beste rijdt het verkeer om via Kortrijk of Antwerpen, zegt een woordvoerster.

Zo goed als geen ontploffingsgevaar

Het zal vermoedelijk een week duren eer de lpg-tank aan het Shell-station in Wetteren is uitgebrand. Zolang gelden ook de snelheidsbeperkingen die op de E40 zijn ingevoerd. Dat zegt Oost-Vlaams provinciegouverneur André Denys.

Ook al zat er op dat moment nog zo'n 16.000 liter lpg in de tank was er volgens gouverneur André Denys zo goed als geen ontploffingsgevaar. 'Toch hebben we een perimeter ingesteld van 500 meter om voor een maximale veiligheid te zorgen. We wilden geen risico's nemen en een tweede Ghislenghien te vermijden', zegt Denys. 'Er werd een muur van zandzakken en watercontainers rond de brandhaard gelegd om een eventuele ontploffing op te vangen, hoewel deze werken langer hebben geduurd dan voorzien wegens de hitte van het vuur.'

Uitbranden lpg-tank duurt vermoedelijk een week

De lpg-tank aan het getroffen tankstation aan de overzijde van de snelweg zal onder het toeziend oog van de brandweer gecontroleerd uitbranden.

'Men laat het vuur branden zodat het gas langzaam uitbrandt. Op die manier verlicht de druk in de tank gestadig en worden ontploffingsgevaar en verdamping vermeden. Zoiets kan makkelijk een week duren', bevestigt de gouverneur.

'Tot zolang gelden dus de snelheidsbeperkingen. We staan voor een vervelende week, maar wel een veilige.'

Corrigeer

MEER NIEUWS