Elizabeth Armitstead wint eerste Gent-Wevelgem voor vrouwen

De Britse kampioene Elizabeth Armitstead heeft na een solo van bijna veertig kilometer de allereerste editie van Gent-Wevelgem voor vrouwen gewonnen. In de sprint voor de tweede plaats versloeg de Nederlandse Iris Slappendel de Belgische Jessie Daams.

Na dertig kilometer brak de in Middelkerke gestarte wedstrijd open in De Moeren. Het peloton viel uiteen in een viertal groepen, twee daarvan vloeiden weer samen voor het begin van de heuvelzone. Op de Baneberg trok Armitstead in de aanval. Voormalig Belgisch kampioene Liesbet De Vocht kon aansluiten in de afdaling, maar op de Kemmelberg moest ze de Britse opnieuw laten gaan.

De Vocht kreeg even later het gezelschap van Lise Nostvold, Slappendel, Daams en Kirsten Wild. De vijf moesten echter vaststellen dat ze geen seconde dichterbij kwamen. Armitstead bleef constant met driekwart minuut voorsprong rondrijden. In de slotkilometers moesten De Vocht en Wild hun gezellen laten gaan, de andere drie bleven net uit de greep van een eerste peloton van zowat dertig rensters.

Armitstead: 'Dank aan het publiek'

'Het was inderdaad ver om alleen door te gaan. Zonder de aanmoedigingen van het publiek aan de kant van de weg was het me wellicht niet gelukt', zei Armitstead. 'Toen De Vocht bij me kwam, zat ik goed want naast mijn ploeg zou ook Rabobank dan niet rijden in de groep. Op de Kemmelberg moest ze echter lossen. Beneden was de kloof te groot om haar nog op te wachten. Ik ben dan maar doorgegaan. Lukte het niet, dan hadden we nog altijd Kirsten Wild voor de sprint.'

 

Uitslag:
1. Elizabeth Armitstead (GBr) de 114 km. in 2u49:46 (gem. 40,29 km./u.)
2. Iris Slappendel (Ned) op 0:51
3. Jessie Daams
4. Lise Nostvold (Noo);
5. Kirsten Wild (Ned) 0:55;
6. Amy Pieters (Ned);
7. Sarah Duster (Dui);
8. Anouska Koster (Ned);
9. Janneke Ensing (Ned);
10. Lucy Martin (GBr);
11. Maaike Polspoel;
...
16. Anisha Vekemans;
20. Els Belmans;
21. Laure Werner;
22. Stephanie De Croock;
25. Kaat Hannes;
28. Ine Beyen;
32. Liesbet De Vocht;
38. Celine Van Severen;
39. Femke Verstichelen;
42. Kimberly Buyl;
44. Liliane Leenknegt;
45. Evelyn Arys;
46. Annelies Dom;
47. Steffy Van Den Haute

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.