Tot 250 euro boete voor zitten op bankleuning

HASSELT / ZONHOVEN / DIEPENBEEK - In Zonhoven en Hasselt kan voortaan sneller worden opgetreden tegen kleine 'criminaliteit'. Dat betekent onder meer boetes tot 250 euro voor het zitten op de rugleuning van een bank. De beslissing kadert in het systeem van 'gemeentelijke administratief sanctierecht', het zogenaamde GAS. Dat meldt HLN.

'In eerste instantie geven we een waarschuwing, maar voor hardleerse overtreders kan de boete oplopen tot 250 euro. Voor minderjarigen vanaf 16 jaar bedraagt die maximaal 125 euro, al zakt de leeftijdsgrens binnenkort tot 14 jaar', vertelt korpschef Philip Pirard.

Al gaat het niet alleen over het zitten op de rugleuning van een bank. Ook wildplassen wordt niet getolereerd, en oneigenlijk gebruik van speeltuigen - ze inpalmen om een sigaret te roken, bijvoorbeeld - is verboden. 

En het gaat nog verder: bij het laden en lossen moeten dozen gedragen worden, in plaats van versleept, en uitgestalde groeten en fruit moeten minimaal 70 centimer van de grond verwijderd zijn.

Ter vergelijking: door het rode licht rijden kost je 150 euro, bij een lichte snelheidsovertreding ben je er vanaf met 50 euro boete.

In april stapt normaal gezien ook Diepenbeek mee in het systeem.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio