Beursintroducties op laagste peil sinds 2009

Beursintroducties op laagste peil sinds 2009

De beurs van Brussel Foto: bdw

Het aantal beursintroducties, 'initial public offering' of IPO in het jargon, is de eerste maanden van dit jaar teruggevallen tot het laagste niveau sinds midden 2009. Dat berekende het consultancybedrijf Ernst & Young.

Wereldwijd trokken er in dit jaar al 157 bedrijven naar de beurs, waarbij ze 14,3 miljard dollar ophaalden. Dat is 69 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste niveau in bijna drie jaar.

In het tweede kwartaal van 2009 waren er nog minder IPO's: 82 voor een bedrag van 10,4 miljard dollar.

Gemiddeld werd er de voorbije maanden 91 miljoen dollar per IPO opgehaald, tegen 157 miljoen begin vorig jaar. 'Er was vooral een gebrek aan grote operaties', luidt de verklaring. 'Voor het eerst sinds 2009 was er maar één operatie van meer dan 1 miljard dollar.'

De meeste beursgangen gebeurden opnieuw op de Aziatische markten, meer bepaald in Hongkong, Shenzen en Shanghai. Bijna de helft van alle kapitaal werd op die markten opgehaald, al was er wel een forse daling tegenover vorig jaar.

In de VS wordt de markt gedomineerd door de technologiebedrijven. In Europa waren er de eerste maanden slechts 24 IPO's, waarvan de twee grootste de Nederlandse telecomleverancier Ziggo en het Zwitserse exportbedrijf DKSH waren.

E&Y verwacht dat de activiteit de volgende maanden verder zal toenemen, met enkele grote operaties zoals die van Facebook. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die slechts een klein aandeel van hun kapitaal naar de beurs brengen.
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees