Interieur

Hoe dek je de perfecte paastafel?

Foto: Heikki Verdurme

Hobbykok Claudia Allemeersch geeft tips om je tafel helemaal paasklaar te maken.

1. Kies een thema en een kleur
Kies een kleur waar je je goed bij voelt, uiteraard kan je heel wat inspiratie opdoen in magazines of modewereld. Zorg er wel altijd voor dat als je een kleur kiest, alles die op tafel komt goed samengaat. Alles moet matchen! Ik heb een aantal mooie tafellakens in mijn kast, maar zeer neutraal van kleur. Dan kan je met accesoires gaan spelen met kleuren. heelichtjes, vaasjes, servetten mogen al eens opvallen. En uiteraard de bloemenversiering : kleurrijke verse bloemenboeketjes kunnen wonderen doen. Alleen : kies nooit meer dan 3 kleuren!

In dit geval kiezen we voor het thema Pasen, maar ook voor elke andere gelegenheid kan je je laten inspireren door een thema.

2. Een mooi gedekte tafel vraagt een tafellaken
Een ware investering : koop een tafellaken in een neutraal kleur! Maar dit kan ook opgelost worden met een stuk stof of voering. Zorg er in ieder geval voor dat onder het tafellaken eerst een molton gelegd wordt. Voor de gast voelt het veel aangenamer aan en het tafelkleed blijft ook beter liggen. Als je het echt perfekt wil doen : strijk dan de plooivouwen even uit aan tafel. De opgaande plooi in het midden mag wel blijven vind ik. Ik laat mijn tafellakens altijd reinigen in de stomerij, zodat ze mooi gesteven zijn. Maar uiteraard geldt dit voor de perfekte tafel, lopertjes en runners zijn ook super hoor : het hoeft niet altijd zo strikt te zijn, maar toch….
Zorg er steeds voor dat de boord van het tafelkleed vanaf het tafelblad minimum 40 cm bedraagt.

3. Start met het plaatsen van onderborden
Lijkt misschien een beetje voorbijgestreefd, maar niets is minder waar. Borden kunnen vervangen worden door mooie organza placemats, bananenbladeren, rieten onderleggers, maar een bord vind ik toch een meerwaarde aan mijn tafel. Een groot onderbord is makkelijk om vooraf de tafelindeling en de ligging van het servies te bepalen. Plaats het bord op één duimbreedte van de onderboord van de tafel.

4. Bestek mooi opblinken
Vroeger legde men voor alle gangen van het menu bestek op de tafel, maar dit is niet meer van deze tijd. Mes en vork met eventueel een lepel voor het eerste gerecht aan tafel leg ik bij het bord. Voor de daaropvolgende gangen leg ik telkens een nieuw bestek in. Als het al iets informeler mag, dan durf ik zelfs een messenhoudertje bij het bord te plaatsen zodat het gebruikte mes erop kan gelegd worden en doorheen gans het menu gebruikt wordt. Geïnspireerd op de messen van Laguiole, waar elke gast zijn eigen mes meebrengt.
Alleen : zorg er altijd voor dat messen, vorken en lepels blinken!

5. Waterglas plaats je vooraan
Plaats eerst het witte wijn glas aan de top van het mes. Daarna het rode wijn glas iets hoger en links van het witte wijn glas. Het waterglas mag tussen het bord en het rode wijn glas geplaatst worden zodat de gasten er heel gemakkelijk aan kunnen. Een menu start je trouwens met een glas spuitwater of platwater. Zoals bij het bestek kan je ook kiezen voor één glas voor wijn en een nieuw inzetten bij het uitgieten van een nieuwe wijn. Ik opteer voor 1 wijn glas, maar dan een groot en 1 waterglas.

6. Ga voor stoffen servetten
De perfekte tafel valt of staat met mooi gevouwen stoffen servietten. Servetten in papier zijn not done! Alleen voor de apertief mogen deze bijgezet worden. Om servetten beter te kunnen vouwen, moeten ze vooraf gesteven zijn. Persoonlijk vind ik witte servetten wel iets elegants hebben.

Voor de vouwwijze zijn er heel mogelijkheden, maar ik opteer eerder voor een sober geplooide servet. Een boekvorm vind ik heel mooi, een eenvoudige rol met een lang lint eraan gebonden. Maar ga vooral heel voorzichtig te werk en zorg voor een net eindresultaat. Begin liever opnieuw met een nieuwe servet dan er eentje te plaatsen die uit model geraakt is.

7. Kaarslicht is essentieel
Bij mij is de spreuk 'je kan er de straat mee leggen' echt wel van toepassing. Een tafel zonder kaarsen vind ik ongezellig. Ik plaats ongelooflijk veel kaarsjes. Het minimum aantal is toch 1 theelichtje per persoon die aan tafel zit. Kandelaars kunnen ook, maar zorg ervoor dat het kaarslicht een stuk onder de ooghoogte van de gasten blijven. Als er niemand aan de uiteinden van de tafel zit kan je de kandelaars daar plaatsen. Ik kies voor gewone dikke kaarsen die ik zo op het tafellaken plaats (kies voor goede kwaliteit van kaarsen) en heel veel theelichtjes. Kris kras door elkaar. Vind ik zalig. Elke kaars heb ik in de loop van de dag al even aangestoken en terug uitgeblazen. Zo gaan ze veel vlugger vlam vatten bij het heraansteken.
Let erop dat de kaarsen geen geur verspreiden (geurkaarsjes) want dat kan echt niet aan een perfekt gedekte tafel. Steek de kaarsen aan met een kaarsaansteker en niet met lucifers! Lucifers geven een soort van zwavelrest af die vlekjes kan geven op uw tafellaken.

8. Bloemen fleuren uw tafel helemaal op
En dit hoeft zelfs helemaal niet duur te zijn! Kies vooral je bloemen in funktie van het seizoen en kleur van de tafel. Mijn lievelingsbloemen zijn rozen, ranonkels en anemonen, en vooral pioenrozen. Enkele losse bloemen verdeeld over vaasjes kan wonderen doen, alleen hier ook weer : let erop dat bloemen geen overheersende geur verspreiden en niet op ooghoogte komen van de gasten. In de zomer vind ik papavers super op een wit tafelkleed!

9. Plaats een naamkaartje aan tafel
Wanneer de gasten aan tafel gevraagd zijn is de eerste vraag altijd : 'En waar mogen we plaatsnemen?'. Het is altijd leuk om gasten die elkaar niet zo goed kennen in contact te brengen met elkaar. En om alles vlotter te laten verlopen is het heel handig om naamkaartjes te plaatsen. Je kan hier heel creatief mee omspringen. Je kan de naam schrijven op een limoen of citroen, of met een nijpertje vastmaken aan een serviet. Ik heb ooit eens op een onderbord met matte buitenboorden de naam met een blauw krijt erop geschreven : zoveel positieve reacties dat ik hierop gekregen heb!

10. Decoreer af met nog een extra versiering
Voor de paastafel heb ik een zakje paaseitjes gekocht met een zilverpapiertje zoals vroeger. De groene en de bruine heb ik er van tussenuit gehaald en de andere eitjes verstrooid over de tafel, leuk accent! Maar dat kan evengoed met noten, bloemblaadjes, peperbollen, houtschilfers, namaaksneeuw, glinsteringen, steentjes of koord, keuze volgens thema van de tafel.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees