3.261 ton zwerfvuil langs Vlaamse gewestwegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vorig jaar 3.261 ton zwerfvuil opgeruimd langs de Vlaamse gewest- en snelwegen. Dat kostte meer dan 4 miljoen euro, zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag van haar partijgenoot Jan Verfaillie.

De hoeveelheid opgeruimd zwerfvuil is niet uitzonderlijk. De voorbije acht jaar haalde het Agentschap Wegen en Verkeer tussen 2.313 ton (in 2005) en 3.610 ton (in 2007) zwerfvuil per jaar op. Verfaillie ziet wel een stijgende trend.

In Vlaams-Brabant werd vorig jaar het meeste zwerfvuil opgeruimd: 1.391 ton. Dan volgen Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen. Limburg sluit de rij met 283 ton opgehaald zwerfvuil.

Vooral de kostprijs om het zwerfvuil op te ruimen valt op. Tussen 2004 en 2010 lag die nooit hoger dan 3,2 miljoen euro. Zowel in Antwerpen als in Oost-Vlaanderen werd meer dan een miljoen euro uitgegeven om het zwerfvuil langs de gewest- en snelwegen op te ruimen.

'Vier miljoen euro is een enorm bedrag', reageert Verfaillie. 'Daarmee kan minister Crevits heel wat onderhoud uitvoeren aan onze wegen en/of werken aan verkeersveiligheid.' De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zal in juli een sensibiliseringscampagne voeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees