Recordtijd in stilste kamer ter wereld: 45 minuten

Recordtijd in stilste kamer ter wereld: 45 minuten

Foto: Youtube

Het Orfield Laboratorium in de Verenigde Staten mag met veel trots zeggen dat het de stilste kamer ter wereld herbergt. De anechoïsche kamer absorbeert maar liefst 99.99 % van alle geluid en wordt onder meer gebruikt voor de training van astronauten. Toch durft niemand er langer blijven dan 45 minuten.

 De dode kamer van het Orfield Laboratorium wordt door het Guinness World Records Book gezien als de stilste kamer op aarde. De kamer is volledig omgeven door kunststofplaten die werkelijk alle geluid absorberen. De maker van de kamer, Steven Orfield daagt geregeld mensen uit om alleen en in het donker plaats te nemen in zijn meesterwerk.

Hallucinaties

Toch is dat niet evident. Volgens Orfield beginnen mensen spontaan te hallucineren eens ze in de kamer zitten. 'Als het volledig stil wordt passen de oren zich automatisch aan. Je hoort enkel je hart bonken en je maag borrelen. Het enige geluid in de kamer ben je zelf', verklaart Orfield. En dat kan een mensenlichaam blijkbaar nogal moeilijk aan. Een mens oriënteert zich in het donker namelijk enkel op geluid. Eens ook dat geluid verdwijnt, zijn we verloren, beweert Orfield. 'De enige manier om de stille kamer goed uit te komen, is op een stoel. En dan nog', maakt Orfield de kamer nog mysterieuzer.

Ook astronauten van de NASA moeten op training in de anechoïsche kamer. NASA vult de kamer met water en laat de astronauten er drijven. Daarna wordt getest hoe lang het duurt vooraleer de astronauten beginnen te hallucineren, en of de astronauten die gedachten kunnen verdrijven. 'De ruimte is eigenlijk een gigantische anechoïsche kamer', verklaart Orfield, 'dus het is cruciaal dat de astronauten daar nog voor hun vertrek op oefenen.'

De recordtijd in de stille kamer staat op naam van een journalist, die er 45 minuten in doorbracht. Orfield zelf kan het er dertig minuten in volhouden. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees