Kostprijs Britse Olympische Spelen: 29 miljard

29 miljard euro. Zoveel zouden de Olympische Spelen die deze zomer in Londen plaatsvinden, kosten. Dat berekende Sky Sports, De National Audit Office en Games Monitor. En dat terwijl privé sponsors massaal afhaken en de overheid steeds meer moet bijspringen. De Britse belastingbetaler dreigt met andere woorden de dupe te worden.

Het oorspronkelijke prijskaartje was drie miljard euro en volgens de stad Londen 'elke economische sector zou zijn graantje kunnen meepikken'. De National Audit Office merkte op dat de inbreng van de publieke sector ondertussen al verdrievoudigd is, terwijl die van de privésector nu minder dan twee procent bedraagt. 

Zo zou de Australische ontwikkelaar Lend Lease oorspronkelijk instaan voor de kosten van het Olympisch dorp, maar de financiële crisis stak stokken in de wielen. Nu komen de kosten op rekening van de Britse regering, wat zoveel betekent als de belastingbetaler. En dat is nog maar één voorbeeld.

Officieel is 'nog maar' zestien miljard uitgegeven, maar om het openbaar vervoersnet aanpassen zou nog eens dertien miljard nodig zijn. In totaal zou dus 29 miljard nodig zijn, evenveel als de spectaculaire Spelen in China, vier jaar geleden. 

Corrigeer