CGKR: 'Meldpunt Vlaams Belang is volstrekt illegaal en doet aan naziregime denken'

CGKR: 'Meldpunt Vlaams Belang is volstrekt illegaal en doet aan naziregime denken'

Jozef De Witte Foto: BELGA

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding is niet te spreken over het Vlaams Belang-meldpunt voor illegaliteit. Volgens directeur Jozef De Witte is het 'volstrekt illegaal' en doet het sterk denken aan het naziregime van de jaren 30.

Volgens De Witte doet het meldpunt ook denken aan de praktijken van de Stasi in het toenmalige Oost-Duitsland, niet in het minst omdat Vlaams Belang 'zelf zegt dat ze aan actieve opsporing gaat doen'.

De CGKR-directeur verwijst nog naar een gelijkaardig meldpunt enkele jaren geleden. 'Dat heeft toen één dag bestaan. Ook het nieuwe meldpunt is volstrekt illegaal, en meneer Dewinter weet dat perfect. Hij wil choqueren en provoceren.'

Over het andere meldpunt 'hebben zowel juristen als de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken meteen gezegd dat het illegaal was. Ik zou niet weten wat er op acht jaar tijd veranderd is', aldus De Witte op het VRT-radionieuws.

'Vlaams Belang moet niet zelf politie spelen'

De CGKR-topman vindt zelf dat 'wie hier niet mag zijn, weer moet vertrekken'. Maar het is niet aan politieke partijen om zelf gegevens van mensen te gaan verzamelen. 'Het kan zijn dat niet alles op wieltjes loopt, maar het is vooral niet aan een partij zoals Vlaams Belang om dan nog maar eens zelf een meldpunt te gaan openen en zelf politie of justitie te gaan spelen', aldus De Witte.

Hij raadt de Belgische beleidsmakers aan eerder te rade te gaan in Zweden, dat veel meer inzet op actief aangemoedigde vrijwillige terugkeer. 'Gesloten centra zijn stukken duurder, veel minder efficiënt en berokkenen veel meer schade aan de grondrechten van mensen', argumenteerde hij nog.

De uitspraken van De Witte kunnen bij Vlaams Belang op weinig begrip rekenen. 'De gretigheid van de reactie van de overheid via hun inquisitie van het CGKR staat in schril contrast met de gretigheid waarmee ze de illegaliteit in ons land aanpakt', vindt Dewinter.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees