Fit & Gezond

Hoe je dik wordt van te weinig slaap

Hoe je dik wordt van te weinig slaap

Foto: Shutterstock

Wie ’s nachts minder dan vijf en een half uur slaapt, kan op amper één jaar tijd ongeveer zes kilo aankomen. Tenminste, dat is wat onderzoekers aan de universiteit van Boston beweren.

De onderzoekers analyseerden gedurende zes weken het slaapgedrag van 21 vrijwilligers. Aan het begin van het experiment, sliepen de proefpersonen gemiddeld tien uur per nacht. In de tweede fase werd hun slaaptijd teruggeschroefd naar vijf en een half uur. De kortere slaaptijd zorgde ervoor dat de deelnemers overdag indommelden, wat op een slaaptekort wees.

Dat lijkt op het eerste zicht niet echt een aanleiding voor extra kilo’s. Maar de onderzoekers ontdekten dat het metabolisme van mensen met een slaapgebrek twaalf procent trager werkt dan dat van mensen die langer slapen. En wanneer je een traag metabolisme hebt, verbruik je minder calorieën en word je dus dikker. Volgens de vorsers zou je zo’n 120 calorieën minder verbranden na een te korte nacht, wat op één jaar tijd voor ongeveer zes extra kilo’s zorgt. Op een acceptabel uur naar bed gaan is de boodschap!

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees