Interieur

FOTOSPECIAL. Metaalartiest ontwerpt luxehangar

Het begon jaren geleden toen hij voor zijn toenmalige vriendin een lamp uit inox maakte. Steven Timmermans bleef experimenteren met metaal en mag zichzelf vandaag een metaalkunstenaar noemen. Hij ontvangt zijn klanten in zijn woonkamer, die weerspiegelt waar Steven voor staat: sfeervol vakmanschap met een twist. Welkom in Hangar Deluxe.

Ruwbouw in twee dagen
De architect speelde in dit verhaal een bijrol en volgde het hele bouwproces vanaf de zijlijn. Steven: 'Hij schonk mij vertrouwen gezien de ervaring die ik al had en het feit dat ik willens nillens toch mijn eigen zin zou doen. Uiteraard werd overal rekening gehouden met de reglementaire diktes van steunbalken en stevigheid.' De ruwbouw werd met vijf mensen op twee dagen verwezenlijkt. Alles werd op het gelijkvloers gemonteerd en via speciale kalibers naar boven gebracht. Dit om vervorming of maatafwijking tegen te gaan. Achteraf werd het dak en het raamwerk geplaatst en pas dan kon ik aan het interieur beginnen, mijn grootste project tot nu toe.
Foto: Yvan Desaedeleer

Zeventien was Steven Timmermans toen hij gedemotiveerd afhaakte op school. Elke vorm van creativiteit werd er naar zijn gevoel onmiddellijk de das omgedaan. Zijn vader, die in zijn metaalverwerkingsbedrijf matrijzen vervaardigde, ving hem op. Steven wist al snel dat hij niet in de voetsporen van vaderlief zou treden. Toch niet wat de matrijzen betrof, want werken met metaal kon hem wel bekoren. Stilaan ging de bal aan het rollen.

'Naast de opleiding die mijn vader me gaf, volgde ik avondschool en kon ik soms nachtenlang experimenteren in het atelier. Wat vroeger een opslagplaats naast de ouderlijke woning was, werd mijn werkplaats. Ik verricht er standaard metaalbewerking voor klanten. Langzaamaan rees het plan om mijn eigen interieur uit te werken in metaal, van vast tot los meubilair, opgesmukt met eigen stencil art en kleurrijke accenten.'

De droom werd realiteit. Na één jaar en vier maanden zwoegen betrok Steven zijn Hangar Deluxe, een staaltje vakmanschap dat hij graag tentoonstelt aan alle geïnteresseerden. 'Ik wil mensen op een nieuwe manier laten kennismaken met metaal. Noem me gerust een metaalmissionaris. Ik wil de boodschap brengen dat metaal erg bruikbaar en sfeervol kan zijn, en deel kan uitmaken van een knap kader. En waar kan dat beter dan in je eigen huis?'

De wanden werden bekleed met warm gewalst metaal. Steven behandelde het met een unieke mengeling die een dieptegevoel creëerde. Het meubilair werd vervaardigd uit cortenstaal, het keukenwerkblad uit geschuurde inox.

'Aanvankelijk was het niet simpel om mensen van mijn bijzondere ideeën te overtuigen, maar Hangar Deluxe bracht daar verandering in. Meer dan eens geven ze me carte blanche wat hun interieur betreft en dat vertrouwen voelt bijzonder goed.'


Tips van de bewoner
- Metaal op zich hoeft niet perse koud te zijn, maar komt sowieso het beste tot zijn recht in combinatie met een warm materiaal, zoals hout. Daarom raad ik mijn klanten aan te werken met een echte houtvloer en het metaal te combineren met warme kleuraccenten zoals mandarijnrood.
- Speel met het licht! Laat de metaalplaten bewerken opdat ze diepte krijgen, zo zal het daglicht voor een bijzonder lichtspel zorgen in huis zonder koel over te komen.
- Persoonlijk gebruik ik cortenstaal voor het meubilair. De toevoeging van onder andere koper aan het ijzer zorgt ervoor dat deze staalsoort warmer aanvoelt dan andere. Roest krijgt geen kans, dat bewijst het gebruik van cortenstaal in de botenindustrie!

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees