Rosberg verovert zijn eerste pole in GP van China

Nico Rosberg (Mercedes) vertrekt zondag vanuit polepositie in de Grote Prijs van China. Dit is de derde wedstrijd van het wereldkampioenschap Formule 1.

De Duitser klokte zaterdag op het circuit van Shanghai de snelste chrono tijdens de kwalificaties. Met een rondje in 1:35.121 was hij 505 duizendsten sneller dan de Brit Lewis Hamilton (McLaren). Voor de 26-jarige Rosberg, zoon van ex-wereldkampioen Keke Rosberg, is het de eerste polepositie uit zijn carrière.

'Dit is een fantastisch resultaat en geeft me een heel speciaal gevoel. Ik ben erg fier en gelukkig voor de hele ploeg. Dit bewijst dat we in de goede richting bezig zijn', reageerde Rosberg. 'Ik ben van plan als een raket weg te schieten. De start van Michael (Schumacher, die naast Rosberg start, red.) boezemt me geen angst in. Vandaag beschikten we over de snelste wagen en dat is fantastisch, maar het biedt geen garanties voor morgen. Er zal vanavond nog hard moeten gewerkt worden om te sleutelen aan details. Bovendien is er de factor van het weer. Ze voorspellen wisselende omstandigheden. Kouder weer speelt misschien in ons voordeel.'

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher reed de derde tijd maar vertrekt zondag naast zijn ploegmaat Rosberg op de eerste rij. Lewis Hamilton verliest immers vijf plaatsen op de startrij omdat hij zijn versnellingsbak wisselde.

Vettel pas elfde kwalificatietijd

Op de tweede rij vertrekken de Japanner Kamui Kobayashi (Sauber) en de Fin Kimi Räikkönen (Lotus).

Tweevoudig regerend wereldkampioen Sebastian Vettel stelde teleur. De Duitser reed in zijn Red Bull pas de elfde kwalificatietijd.

 

Corrigeer