Stakingacties in meeste Waalse gevangenissen

Cipiers Andenne hervatten gedeeltelijk het werk

De cipiers in de gevangenis van Andenne hebben zaterdagvoormiddag het werk gedeeltelijk hervat. De cipiers staakten verschillende dagen, na een dubbele ontsnappingspoging zondag 8 april. In andere Waalse en Brusselse gevangenissen gaan de stakingsacties nog voort.

Een week geleden werd ook in de gevangenis in Andenne in de provincie Namen een cipier gegijzeld bij een ontsnappingspoging. Daarop legden de bewakers het werk neer. Exact 44 van de gebruikelijke 51 cipiers gingen zaterdagvoormiddag opnieuw aan het werk in Andenne.

Ze draaiden wel geen volledige dienst. 'De gevangenen konden douchen en telefoneren', zegt Marc Peeters, afgevaardigde van de christelijke vakbond. 'De gedetineerden hadden wel geen recht op een wandeling of op bezoek. Zestien politieagenten hebben de cipiers zaterdagvoormiddag geholpen om enkele afwezigheden op te vangen. De Civiele Bescherming diende het middag- en avondmaal tegelijkertijd op.'

Bij de wissel van de wacht om 14 uur waren er 20 op 54 cipiers aanwezig. Een aantal dat zaterdagmiddag zou werken, ging uiteindelijk toch niet aan de slag, uit solidariteit met collega’s van de gevangenis van Aarlen. Het is onduidelijk hoeveel politieagenten nog aanwezig zijn in Andenne.

Stakingsacties in meeste Waalse gevangenissen

Vrijdagavond konden twee gedetineerden ontsnappen uit de gevangenis van Aarlen, nadat ze twee cipiers kortstondig gegijzeld hadden. De twee bewakers werden daarbij toegetakeld met scheermesjes, maar zijn intussen weer aan de beterhand. De twee gedetineerden zijn nog zoek.

Na het incident legde het personeel in Aarlen het werk neer. De gewelddadige ontsnapping in de provincie Luxemburg was ook voor de cipiers in de gevangenissen van de Waals-Brabantse steden Nijvel en Ittres het sein om te staken. De bewakers willen met hun actie de onveilige werkomstandigheden aankaarten.

Tegen de middag volgden nog meer gevangenissen in Wallonië en Brussel het voorbeeld van Aarlen, Nijvel en Ittre. Intussen zijn er ook acties gemeld in Lantin, Saint-Hubert, Bergen, Doornik, Verviers, Vorst en Sint-Gilles. 

'In sommige gevangenissen wordt effectief gestaakt, in andere gevangenissen draait het personeel volgens de zondagsregeling', zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal der Strafinrichtingen. 

De politie neemt de taak van de cipiers over. 

Maandag aan tafel met Turtelboom

Volgens Sempot wordt er al op verschillende niveaus overleg gepleegd. 'Zaterdagmorgen vonden al gesprekken plaats in Aarlen, na de ontsnapping van vrijdag. De regionale en nationale directie hebben er gepraat met het personeel. Het was een serene discussie. Nadien is er ook een kort informeel overleg geweest tussen de directeur-generaal van de gevangenissen en de lokale vakbondsvertegenwoordigers', klinkt het. 

Zondag gaat een vertegenwoordiger van het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) naar Aarlen voor overleg. De minister zelf is nog in het buitenland, maar volgt de situatie volgens Sempot op de voet. Naast de gesprekken in Aarlen vindt er maandag om 13.30 uur overleg plaats bij minister Turtelboom over de algemene toestand binnen de gevangenissen. Dan wordt duidelijk of het personeel volledig het werk hervat.

Ook staking in Vlaanderen?

Voorlopig wordt er nog niet gestaakt in Vlaanderen. Deze ochtend sloot Serge Deprez van de christelijke vakbond niet uit dat de acties uitdijen tot boven de taalgrens. 'We zullen een staking van 24 uur om emotionele redenen steunen,' zei hij. 

De socialistische vakbond ACOD roept niet op tot een staking in de gevangenissen in Vlaanderen, maar vertegenwoordiger Guido Rasschaert zou niet verbaasd zijn mochten er toch spontane acties ontstaan. 'De emoties bij de mensen lopen hoog op. Als er acties zijn, zullen we die geval per geval bekijken en die dan eventueel steunen.'

Guy Milis van de vakbond VSOA zegt dat 'we moeten proberen om de rust en de sereniteit in de gevangenissen te bewaren'. 'Ik hoop dat we door discreet overleg met de gevangenisdirectie een einde kunnen maken aan de kettingreactie die momenteel aan de gang is. Zo kunnen we op een gewone manier onderhandelen over oplossingen.'

Ook de vakbonden komen maandag bijeen om te zien hoe het voort moet. De cipiers 'zijn het beu dat ze genegeerd worden door de minister', die de gevangenisbewakers 'nooit ontmoet heeft', aldus nog Deprez. 'Na Andenne is het nu Aarlen ... Welke gevangenis wordt de volgende?'

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees