Honderdtal actievoerders mag niet op vliegtuig naar Tel Aviv

ZAVENTEM - Minstens 60 Belgen en bijna 40 Fransen met een geldig ticket die wilden deelnemen aan de tweede internationale missie 'Welcome to Palestine', zijn zondagochtend niet aan boord mogen gaan van de vliegtuigen richting Tel Aviv. In de vertrekhal van Brussels Airport hebben een 150-tal mensen hiertegen geprotesteerd aan de incheckbalies van Brussels Airlines, Swissair en Lufthansa. De federale politie pakte enkele actievoerders op

'Zowat 80 mensen die geboekt hadden via Brussels Airlines, zijn niet mogen vertrekken alsook een vijftiental anderen die met Lufthansa en Swissair naar Israël wilden vliegen. We eisten dat deze mensen wel mochten meereizen, maar dat werd uiteraard niet toegelaten. Israël heeft deze luchtvaartmaatschappijen duidelijk onder druk gezet en spijtig genoeg heeft de Belgische regering hieraan meegewerkt', zei Jan Dreezen van Palestina Solidariteit, een van de initiatiefnemers van de 'Welcome to Palestine'-missie, nop Zaventem.

Rond 7 uur blokkeerden een tiental actievoerders even de incheckbalie van Brussels Airlines door op de grond te gaan zitten. 'Ze werden hardhandig verwijderd en minstens twee van hen zijn door de politie weggeleid. Een derde is hard op de grond gegooid maar niet opgepakt', aldus nog Dreezen.

6 mensen opgepakt

De federale politie heeft intussen minstens zes actievoerders opgepakt die het te bont maakten. De zes werden opgepakt voor diverse inbreuken op de luchtvaartwet. Behalve wegens het blokkeren van de incheckbalies en de balie voor de identiteitscontrole werd ook iemand ingerekend voor het stelen van materiaal. Een van de actievoerders werd intussen al vrijgelaten, klinkt het.

De niet-vertrekkende deelnemers eisen nu een terugbetaling van hun ticket.

Activisten beletten Israël binnen te komen 

In Israël zelf heeft de politie zondagmorgen op de internationale luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv intussen vier pro-Palestijnse activisten opgepakt. Politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld zei dat ze waren aangekomen met een toestel uit Parijs. De vier worden momenteel verhoord. Over hun nationaliteit werd niets bekendgemaakt.

Israël wil zondag honderden pro-Palestijnse activisten beletten het land binnen te komen. Ruim 650 politieagenten werden opgetrommeld om op de luchthaven een en ander in goede banen te leiden.

'Welcome to Palestine'

De activisten komen naar Israël op uitnodiging van het initiatief 'Welkom in Palestina'. Ze willen zich ter plaatse een idee vormen over de situatie op de Westelijke Jordaanoever.

De internationale missie 'Welcome to Palestine' ligt in dezelfde lijn als de 'Gaza Flotilla' en de 'Gaza Freedom March'. Met deze missie willen de deelnemers het recht opeisen om naar Palestina te reizen en de Palestijnen te kunnen bezoeken.  

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees